Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου. Η αγορά στηρίζεται από την ισχυρή κατανάλωση, αλλά πιέζεται από τη συνεχιζόμενα υψηλή προσφορά από τον ΟΠΕΚ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,30% στα 46,16 δολάρια το βαρέλι. Το Brent σημειώνει άνοδο 0,33% και διαπραγματεύεται στα 48,58 δολάρια το βαρέλι.
Στοιχεία που δόθηκαν τη Δευτέρα κατέδειξαν πως τα διυλιστήρια στην Κίνα αύξησαν τις εισαγωγές αργού τον Ιούνιο, στο δεύτερο υψηλότερο ρεκόρ που έχει καταγραφεί ποτέ.
Από την άλλη, οι αγορές πετρελαίου παλεύουν με την υπερπροσφορά από το 2014 και μετά, πράγμα που έχει οδηγήσει σε βουτιά άνω του 50% στις τιμές από τότε.
Παρά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή, η αγορά δεν έχει ακόμη εξισορροπηθεί, διότι η προσφορά παραμένει υψηλή ακόμη και από το ίδιο το καρτέλ, λόγω Νιγηρίας και Λιβύης -των δύο μελών που έχουν εξαιρεθεί από τη συμφωνία.
Το Εκουαδόρ, ένας μικρός παραγωγός που επίσης συμμετέχει στο καρτέλ, δήλωσε σήμερα πως δεν συμμορφώνεται στη μείωση 26.000 βαρελιών την ημέρα που του αντιστοιχεί, λόγω του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, που αναμένεται να αγγίξει το 7,5% του ΑΕΠ τη φετινή χρονιά.
Ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας Carlos Perez ανέφερε πως το Εκουαδόρ θα περικόψει μόνο το 60% της ποσότητας, οδηγώντας την τρέχουσα παραγωγή στις 545.000 βαρέλια την ημέρα. «Δεν ανταποκρινόμαστε στην ποσόστωση που μας έχει επιβληθεί, λόγω των προφανών αναγκών που έχει η χώρα», συνόψισε ο υπουργός.
Στο μεταξύ η αμερικανική παραγωγή επίσης συνεχίζει να αυξάνεται.
Υψηλά δύο εβδομάδων έχει αγγίξει ο χρυσός, καθώς η μπερδεμένη εικόνα γύρω από τα αμερικανικά επιτόκια πιέζει πολύ το δολάριο. Το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται 0,17% και διαπραγματεύεται στα 1.235,80 δολάρια η ουγγιά.
Άνοδο σημειώνει και το ασήμι κατά 0,07%, στα 16,11 δολάρια η ουγγιά.