Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται το πετρέλαιο, εξισορροπεί η αγορά

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,56% στα 52,19 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,53% στα 55,50 δολάρια. Ανοδικά κινείται ο χρυσός, υποχωρεί το ασήμι.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς το πιο αδύναμο δολάριο και η καθυστέρηση νέων εξαγωγών πετρελαίου από τη Λιβύη τονώνουν τις βασικές ποικιλίες, εν μέσω προσδοκιών για πιο σφικτή προσφορά αργού μπαίνοντας στο 2017.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,56% στα 52,19 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,53% και διαπραγματεύεται στα 55,50 δολάρια.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η αύξηση, η οποία προστίθεται σε άνοδο περίπου 2% από την Παρασκευή, οδηγείται από μια καθυστέρηση στην προσφορά αργού από τη Λιβύη.

«Φαίνεται πως η ιστορία με τη Λιβύη και το αδύναμο δολάριο εξουδετερώνουν» τους αρνητικούς παράγοντες, εκτίμησε ο Tamas Varga, αναλυτής της PVM Oil Associates.

«Θα πρέπει να αναμένουμε υψηλότερες τιμές στο μεσοπρόθεσμο μέλλον», προέβλεψε.

Κάποιοι αναμένουν πως η ισχύς στις τιμές του πετρελαίου θα συνεχιστεί μέχρι τις αρχές του 2017, χάρη στη συμφωνία των εξαγωγέων για μείωση της παραγωγής από τον Ιανουάριο και μετά.

«Με τους επενδυτές να αναμένουν πλέον ένα σχετικά υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης στις συμφωνίες μείωσης της παραγωγής, οι τιμές θα πρέπει να υποστηριχθούν καλά», επιβεβαίωσε σήμερα η ANZ Βank.

Ωστόσο παραμένουν παράγοντες που επισκιάζουν τις αγορές και αποτρέπουν μεγαλύτερη άνοδο τιμών: στις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν συμμετέχουν στη συμφωνία, η εξόρυξη νέου πετρελαίου έχει ενισχυθεί για επτά συνεχόμενες εβδομάδες.

Ανοδικά κινείται και ο χρυσός, που ενισχύεται κατά 0,33%, στα 1.141,10 δολάρια η ουγγιά.

Το ασήμι υποχωρεί κατά 0,59%, στα 16,120 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v