Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά το πετρέλαιο καθώς ξεκινούν οι μειώσεις παραγωγής

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 2% στα 51,92 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εμφανίζει άνοδο 0,78% στα 54,78 δολάρια. Ανοδικά κινούνται χρυσός και ασήμι.

Ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις πως οι παραγωγοί στη Μέση Ανατολή ενημερώνουν τους πελάτες για τις επερχόμενες μειώσεις στην προσφορά, στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας περιορισμού του παγκόσμιου κορεσμού.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 1,96% στα 51,18 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εμφανίζει άνοδο της τάξης του 0,78% και διαπραγματεύεται στα 54,44 δολάρια το βαρέλι.

Καθώς οι μειώσεις θα «φανούν» στις αγορές νωρίς το επόμενο έτος και το Ιράκ εξακολουθεί να αυξάνει τις πωλήσεις στην Ασία, οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτίμησαν σε έκθεσή τους πως η πιθανότητα ανόδου στις τιμές το Δεκέμβριο είναι περιορισμένη. Ωστόσο αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τις τιμές, από τον Ιανουάριο και μετά.

Παραγωγοί περιλαμβανομένων του Κουβέιτ, της Σαουδικής Αραβίας και του Αμπού Ντάμπι που είναι μέλη του ΟΠΕΚ, έχουν ενημερώσει τους πελάτες τους πως θα μειώσουν την προσφορά από τον Ιανουάριο.
Παραμένουν, ωστόσο, κάποιες αμφιβολίες για την προθυμία συμμόρφωσης από άλλα μέλη του ΟΠΕΚ.

Το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του καρτέλ μετά τη Σαουδική Αραβία, έχει υπογράψει νέες συμφωνίες που θα αυξήσουν τις πωλήσεις προς πελάτες στην Ασία, όπως η Κίνα και η Ινδία, παρά τη δέσμευσή του να μειώσει την παραγωγή κατά 210.000 βαρέλια την ημέρα.

Και πάλι, αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Jefferies, εκτιμούν πως και μόνο το γεγονός ότι οι παραγωγοί έφτασαν σε συμφωνία, θα προσφέρει στις τιμές ένα κατώτατο όριο.

Ανοδικά κινούνται και ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός ενισχύεται κατά 1% στα 1.141,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,80% σε 16,085 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v