Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ”φλέρτ” με τα 100 δολάρια το πετρέλαιο (upd2)

Μία ανάσα από τα 100 δολάρια βρίσκεται, εκ νέου, το πετρέλαιο, το οποίο στην αγορά της Ν. Υόρκης φθάνει στα 99,9 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 0,2%. Πραγματική λάμψη για χρυσό, ο οποίος διαμορφώνεται στα 869 δολ., κατακτώντας νέο ιστορικό υψηλό.

Μία ανάσα από τα 100 δολάρια βρίσκεται, εκ νέου, το πετρέλαιο, το οποίο στην αγορά της Ν. Υόρκης φθάνει στα 99,9 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 0,2%.

Νωρίτερα, διέσπασε εκ νέου το ορόσημο των 100 δολαρίων το βαρέλι μετά την ανακοίνωση μεγαλύτερης του αναμενόμενου υποχώρησης στα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα την προηγούμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ υποχωρούν για 7η συνεχόμενη εβδομάδα, διαμορφούμενα σε χαμηλά τριετίας, στα 289,6 εκατ. βαρέλια.

Πραγματική λάμψη για χρυσό, ο οποίος διαμορφώνεται στα 869 δολ., κατακτώντας νέο ιστορικό υψηλό.

Η πρώτη ”δικαιολογία” για το νέο ράλι του πετρελαίου ήταν οι νέες βίαιες συγκρούσεις στη Νιγηρία, τον μεγαλύτερο παραγωγό μαύρου χρυσού στην Αφρική.

Παράλληλα οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι – μετά και τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο – παραμένουν στην ”πρώτη γραμμή” της επικαιρότητας, καθιστώντας ακόμη πιο επιθετική την πετρελαϊκή αγορά αλλά και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που την κατακλύζουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία, καθώς πέραν του πετρελαίου, πραγματική ”έκρηξη” καταγράφουν οι τιμές αρκετών εμπορευμάτων και φυσικά του χρυσού, είναι η περαιτέρω ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.

”Οι πληθωριστικές πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο θα γίνουν ακόμη πιο έντονες όσο αυξάνουν οι τιμές πετρελαίου αλλά και αγροτικών εμπορευμάτων”, τονίζει στο Bloomberg, ο Zhu Lv, αναλυτής της Shanghai Jinpeng Futures και προσθέτει ότι ”εάν αυτή η τάση συνεχιστεί τότε η ύφεση βρίσκεται προ των πυλών”.

Σαφώς και η συνεχιζόμενη διολίσθηση του δολαρίου – το οποίο αποδυναμώθηκε 11% έναντι του ευρώ το 2007 - αποτελεί παράγοντα που υποθάλπει τις ανοδικές διαθέσεις στις διεθνείς πετρελαϊκές αγορές.

Στη σημερινή συνεδρίαση η προσοχή των αγορών στρέφεται στην ανακοίνωση των στοιχείων για τα αμερικανικά αποθέματα, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι έχουν υποχωρήσει κατά 2,2 εκατ. δολάρια, για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28/12/2007.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε την Τετάρτη (2/1) ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ”άνοιγμα” των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ, παρά το ότι ο μαύρος χρυσός άγγιξε το ”φράγμα” των 100 δολαρίων.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του OPEC, υπογράμμισε ότι το πετρελαίου, πολύ σύντομα, μπορεί να φθάσει και στα 110 δολάρια ανά βαρέλι, γεγονός το οποίο ”αναγκάζει” το καρτέλ να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης παραγωγής στην προγραμματισμένη σύνοδό του στη Βιέννη την 1η Φεβρουαρίου.

Καμία διάθεση να ανακόψει το ράλι, δεν εμφανίζει ο χρυσός, ο οποίος κατακτά νέο ιστορικό υψηλό, φθάνοντας στο επίπεδο των 869 δολαρίων και σημειώνοντας κέρδη 0,95%.

Οι επενδυτές, καθώς οι μετοχές συνεχίζουν να υποχωρούν, στρέφονται στο παραδοσιακό καταφύγιό τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v