Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη 3,7% για το πετρέλαιο στα 99,6 δολ.

Πρώτη χρηματιστηριακή συνεδρίαση για το νέο έτος και παρά την μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα στο Nymex, καθώς σχεδόν το 50% των συμμετεχόντων έλειπε από την αγορά, τα futures του αργού κατέγραψαν νέο ιστορικό ρεκόρ και διαπραγματεύθηκαν για πρώτη φορά στα 100 δολάρια/βαρέλι.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων

Πρώτη χρηματιστηριακή συνεδρίαση για το νέο έτος και παρά την μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα στο Nymex, καθώς σχεδόν το 50% των συμμετεχόντων έλειπε από την αγορά, τα futures του αργού κατέγραψαν νέο ιστορικό ρεκόρ και διαπραγματεύθηκαν για πρώτη φορά στα 100 δολάρια/βαρέλι.

Καταλύτης για την σημερινή εκρηκτική συνεδρίαση στο Nymex υπήρξε η έκρυθμη κατάσταση στην Νιγηρία, όπου ένοπλοι δημιούργησαν επεισόδια με 13 νεκρούς, δημιουργώντας φόβους ότι θα υπάρξουν προβλήματα όσον αφορά την ομαλή παραγωγή πετρελαίου στη χώρα.

Όπως ήταν φυσικό τα νέα αυτά αύξησαν την γεωπολιτική ένταση και οδήγησαν τους traders να καλύψουν άρον άρον τις short θέσεις τους ενόψει και της αυριανής ανακοίνωσης των εβδομαδιαίων αποθεμάτων από το αμερικανικό υπουργείο ενέργειας σε ένα θεαματικότατο short covering.

Ενισχυτικά λειτούργησε και μια νέα έκθεση του OPEC σήμερα, όπου το καρτέλ δήλωσε ότι θα είναι πιο δύσκολο στο μέλλον να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες σε πετρέλαιο, απ’ ότι στο παρελθόν.

Έτσι τα συμβόλαια του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου κατέγραψαν νέο ιστορικό υψηλό στην περιοχή των 100 δολαρίων, για να κλείσουν τελικά στην περιοχή των 99.62 δολαρίων/βαρέλι, με άνοδο της τάξεως του 3.73%.

Έντονα ανοδική κίνηση είχαμε και στα προϊόντα με το πετρέλαιο θέρμανσης να ενισχύεται κατά 3.46% και να κλείνει στα 274.10 cents/gallon (συμβόλαια Φεβρουαρίου) και την βενζίνη να κλείνει στα 256.96 cents/gallon, με άνοδο 3.16%.

Τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου στο φυσικό αέριο ενισχύθηκαν για μια ακόμα ημέρα και έκλεισαν στα 7.845 $/MMBtu, με άνοδο 4.84%.

Εκρηκτική άνοδο και νέα ιστορικά υψηλά είχαμε και στα πολύτιμα μέταλλα, με τα futures του χρυσού να κλέβουν την παράσταση, καθώς κατέγραψαν νέο ιστορικό υψηλό στην περιοχή των 865 δολαρίων/ουγκιά.

Όπως είχαμε αναφέρει παλιότερα μετά από την συγκέντρωση δυνάμεων που παρατηρήθηκε στον χρυσό και κατ’ επέκταση σε όλα τα πολύτιμα μέταλλα τον Δεκέμβριο, από την στιγμή που διεσπάσθη ανοδικά η τεχνική αντίσταση των 820 δολαρίων στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά επανατοποθετήθηκαν και ενίσχυσαν τις long θέσεις τους στο κίτρινο μέταλλο, οδηγώντας το σε νέα ιστορικά υψηλά.

Αρωγός τους σε αυτή την προσπάθεια ήταν και η εκ νέου αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο τις τελευταίες ημέρες έχει απωλέσει πάνω από 2.5% της αξίας του.

Η ανακοίνωση από το ISM σήμερα ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης έπεσε κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων, όριο που σηματοδοτεί την ανάπτυξη/συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας, λειτούργησε επίσης ενισχυτικά στις τιμές των πολύτιμων μετάλλων, αλλά και των εμπορευμάτων γενικότερα, καθώς οι επενδυτές ενισχύουν σε περιόδους ύφεσης τις θέσεις τους σε real tangible assets.

Έτσι τα συμβόλαια του χρυσού σειράς Φεβρουαρίου έκλεισαν στα 860 δολάρια/ουγκιά, με άνοδο 2.63%, έχοντας διαπραγματευθεί έως και την περιοχή των 865 δολαρίων. Αντίστοιχη ήταν η κίνηση και στον άργυρο, όπου τα futures του Μαρτίου ενισχύθηκαν κατά 2.48% και έκλεισαν στα 15.290 δολάρια/ουγκιά.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v