Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτει το πετρέλαιο λόγω δέσμευσης ΟΠΕΚ για συμφωνία

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,98% στα 44,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εμφανίζει άνοδο της τάξης του 0,70% στα 45,90 δολάρια. Απώλειες για χρυσό και ασήμι.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, τις οποίες τόνωσε μια δέσμευση του ΟΠΕΚ να ολοκληρώσει τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής. Ωστόσο οι τιμές παρέμειναν περισσότερο από επτά δολάρια χαμηλότερα από το υψηλό του περασμένου μήνα, λόγω των επίμονων αμφιβολιών για το αν τα σχέδια του καρτέλ είναι εφικτά.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,98% στα 44,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εμφανίζει άνοδο της τάξης του 0,70% και διαπραγματεύεται στα 45,90 δολάρια το βαρέλι.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Mohammed Barkindo, ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους πως «εμείς, ως ΟΠΕΚ, παραμένουμε αφοσιωμένοι στη συμφωνία της Αλγερίας που (...) έχουμε συντάξει. Όλα τα 14 μέλη του ΟΠΕΚ, παραμένουμε αφοσιωμένοι στην εφαρμογή της».

Ωστόσο οι αναλυτές εξακολουθούν να αμφιβάλλουν σχετικά με την ικανότητα του καρτέλ να συντονίσει μια επαρκή για την αγορά μείωση. «Η άποψη της αγοράς ότι ο ΟΠΕΚ μπορεί να φτάσει σε αξιόπιστη συμφωνία έχει καταρρεύσει και οι τιμές τώρα είναι οκτώ δολάρια το βαρέλι χαμηλότερα από τα προ-Αλγερίας υψηλά», εξήγησε ο David Hufton της PVM Oil Associates, σε έκθεσή του.

Ο ειδικός επικαλέστηκε την παραγωγή-ρεκόρ του ΟΠΕΚ τον Οκτώβριο, τις διαφωνίες μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, καθώς και την έκκληση του Ιράκ ώστε να εξαιρεθεί από τη συμφωνία. «Τα νούμερα δείχνουν πως η καλύτερη συμφωνία που μπορεί να επινοήσει ο ΟΠΕΚ είναι ανεπαρκής σε σχέση με το τι χρειάζεται για να εξισορροπηθεί η αγορά το 2017», εκτίμησε.

Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός υποχωρεί 1,33% στα 1.287,20 δολάρια, ενώ το ασήμι εμφανίζει πτώση 0,96% στα 18,195 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v