Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με απώλειες 1,76% το αργό, στα 94,62 δολάρια

Τασυμβόλαια του αργού κινήθηκαν πτωτικά ολόκληρη την ημέρα, τόσο στο ηλεκτρονικό όσο και στο floor session, φτάνοντας να διαπραγματευθούν έως και τα 93.54 δολάρια/βαρέλι, για να κλείσουν τελικά στα 94.62 δολάρια/βαρέλι, με απώλειες 1.76%.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων

Ξεκίνησε σήμερα η χρηματιστηριακή εβδομάδα, όμως για το energy complex οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας υπήρξαν καθοριστικές για την εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης.

Η ανακοίνωση του κ. Al Naimi ότι τα μέλη του OPEC θα συζητήσουν την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου σε επόμενο meeting, παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες εβδομάδες τα μέλη του καρτέλ δήλωναν ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, επηρέασε αρνητικά την τιμή του αργού, πυροδοτώντας την σημερινή διόρθωση.

Να σημειωθεί ότι οι αρχηγοί των κρατών μελών του OPEC θα συναντηθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ενώ το επόμενο προγραμματισμένο meeting είναι για τις 5 Δεκεμβρίου στο Άμπου Ντάμπι και δεν έγινε σαφές ποιο από τα δύο meeting εννοούσε ο κ. Al Naimi.

Έτσι τα συμβόλαια του αργού κινήθηκαν πτωτικά ολόκληρη την ημέρα, τόσο στο ηλεκτρονικό όσο και στο floor session, φτάνοντας να διαπραγματευθούν έως και τα 93.54 δολάρια/βαρέλι, για να κλείσουν τελικά στα 94.62 δολάρια/βαρέλι, με απώλειες 1.76%.

Αντίστοιχες ήταν οι απώλειες και για τα προϊόντα με τα συμβόλαια του πετρελαίου θέρμανσης να κλείνουν στα 258.21 cents/gallon (-1.40%), ενώ αυτά της βενζίνης έκλεισαν στα 241 cents/gallon (-1.87%).

Αντίθετη πορεία ακολούθησε το φυσικό αέριο, που ενισχύθηκε, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά ετοιμάζονται για χαμηλότερες θερμοκρασίες, και έκλεισε την ημέρα στα 7.961 $/MMBtu με άνοδο 0.81%.

Στα πολύτιμα μέταλλα εντυπωσιακή ήταν η σημερινή ημέρα, καθώς η ισχυροποίηση του αμερικανικού δολαρίου και το κλείσιμο των θέσεων στα λεγόμενα carry trades οδήγησαν τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους σε αυτά προκειμένου να καταγράψουν τα κέρδη τους.

Έτσι καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας τα συμβόλαια Δεκεμβρίου του χρυσού κινήθηκαν έντονα πτωτικά και έφτασαν να διαπραγματεύονται έως τα 798.8 δολάρια, με πτώση 36 δολάρια για την ημέρα, για να κλέισουν τελικά στα 807.7 $/oz, με πτώση 3.23%.

Μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για το ασήμι, όπου τα συμβόλαια Δεκεμβρίου έκλεισαν τελικά στα 14.762 $/oz, με απώλειες της τάξης του 5.04%, ακολουθώντας την γενικότερη πορεία των μετάλλων.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v