Περιορίζεται η ανοδική κίνηση του πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση του Κατάρ ότι τέσσερις από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του κόσμου συμφώνησαν να «παγώσουν» την παραγωγή τους στα επίπεδα Ιανουαρίου, υπό την προϋπόθεση πως θα πράξουν το ίδιο και άλλες χώρες.
Οι αναλυτές εκτιμούν πως αν και η απόφαση είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να εξισορροπιστούν η προσφορά και η ζήτηση, ωστόσο τα παγκόσμια αποθέματα παραμένουν κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ και αυτό πιθανότατα θα βάλει «φρένο» στο όποιο ράλι των τιμών.
Τα futures του Brent, που πριν την έναρξη της σύσκεψης Κατάρ-Σ. Αραβίας-Ρωσίας-Βενεζουέλας ενισχύονταν έως τα 35,55 δολάρια, αυτή την ώρα κινούνται στα 34,19 δολάρια το βαρέλι (+2,40%), ενώ τα futures του αμερικανικού αργού ενισχύονται κατά 1,73% στα 29,95 δολάρια.
Σημειώνεται πως οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταγράψει πτώση μεγαλύτερη του 70% τους τελευταίους 20 μήνες, λόγω της παραγωγής-ρεκόρ από μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ. Η σημερινή συνεδρίαση δείχνει πως ίσως υπάρχει αλλαγή διάθεσης μεταξύ των παραγωγών, οι οποίοι μέχρι τώρα έδειχναν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το μερίδιο αγοράς τους αντί για τις τιμές.
Ωστόσο, η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει δημιουργήσει πρόβλημα στα οικονομικά ακόμα και των πιο εύπορων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις τους να προχωρήσουν σε περικοπές δαπανών, αυξήσεις προβλέψεων για τα ελλείμματα, αύξηση δανεισμού και υιοθέτηση πολιτικά μη δημοφιλών μεταρρυθμίσεων.