Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά σε χαμηλό 7ετίας οι τιμές του πετρελαίου

Καθώς η παραγωγή πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή συνεχίζει να αυξάνεται, παρά τον υπερκορεσμό της αγοράς, οι αναλυτές προβλέπουν πως οι τιμές θα παραμείνουν χαμηλά και το 2016.

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009, καθώς η παραγωγή από τη Μέση Ανατολή συνεχίζει να αυξάνεται παρά τον υπερκορεσμό της αγοράς, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως οι τιμές θα παραμείνουν χαμηλά και το 2016.

Στον υπερκορεσμό συμβάλει η σημαντική αύξηση της παραγωγής από το Ιράκ (μέλος του ΟΠΕΚ), η οποία έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία στα 4,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όγκους που αρκεί για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες ολόκληρης της... Ινδίας!

Ο ΟΠΕΚ, ως σύνολο, άντλησε περισσότερο πετρέλαιο τον Νοέμβριο α' όσο οποιονδήποτε άλλον μήνα από το 2008, με την παραγωγή να αυξάνεται στα 31,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως -παρά την πρόβλεψη για περιορισμένη αάπτυξη της ζήτησης το επόμενο έτος- προκειμένου να μην χάσει μερίδιο αγοράς.

Την ίδια ώρα, η παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου αναμένεται να καταγράφει πτώση για ένατο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο.

Τα futures του Brent υποχωρούν κατά 0,23% στα 39,64 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού κατά 0,27% στα 36,66 δολάρια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v