Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζει πτωτικά το πετρέλαιο με το βλέμμα στο Ιράν

Στη Λωζάνη όπου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν είναι στραμμένη η προσοχή των επενδυτών. Στην περιοχή των $55 κινείται το Brent. Το Ιράν έχει τάνκερ με 30 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο έτοιμα προς πώληση μόλις κλείσει η συμφωνία.

Στην περιοχή των 55 δολ. ανά βαρέλι κινείται η τιμή του πετρελαίου Brent μετά την χθεσινή κάθετη πτώση και ενώ η προσοχή όλων είναι στραμμένη στη Λωζάνη όπου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των 5+1 δυνάμεων.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές αναφέρει ότι οι διαπραγματευτές φέρεται να έχουν καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία σε ό,τι αφορά τις γενικές γραμμές μιας πιθανής δημόσιας ανακοίνωσης αναφορικά με την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αποστολής της Τεχεράνης, ο Abbas Araqchi, δήλωσε ότι το Ιράν ελπίζει σε ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

«Επιμένουμε ότι στην άμεση άρση των οικονομικών και πετρελαϊκών κυρώσεων… για τις άλλες κυρώσεις χρειάζεται να βρεθεί ένα πλαίσιο» δήλωσε.

Η τιμή πετρελαίου Brent διαμορφώνεται στα 55,08 δολ. ανά βαρέλι καταγράφοντας απώλειες 3 σεντ. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει στα 54,70 δολ. Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί κατά 39 σεντ, στα 47,21 δολ. ανά βαρέλι, ενώ χθες κατέγραψε βουτιά 2,2%.

«Εάν υπάρξει συμφωνία, τότε υπάρχει η πιθανότητα να επιστρέψει το ιρανικό πετρέλαιο στις αγορές όπου ήδη υπάρχει υπερπροσφορά και θα οδηγηθούν ακόμη χαμηλότερα οι τιμές» εξηγεί ο Michael Hewson της CMC Markets. Σύμφωνα με το Reuters, το Ιράν παράγει 2,8 εκατ.  βαρέλια την ημέρα, αλλά οι κυρώσεις περιορίζουν τις εξαγωγές του στο 1 εκατ. βαρέλια. Η Τεχεράνη φέρεται να έχει περίπου 30 εκατ. βαρέλια σε τάνκερ έτοιμα προς πώληση μόλις αυτό γίνει εφικτό. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v