Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη στο πετρέλαιο από το δολάριο - Πέρασε τα $56

Οι εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος έδωσαν ώθηση στην τιμή του μαύρου χρυσού. Η τιμή του πετρελαίου Brent πέρασε πάνω από τα $56/βαρέλι.

Η αποδυνάμωση του δολαρίου στήριξε τελικά την τιμή του αργού πετρελαίου Brent ανατρέποντας την προηγούμενη πτωτική πορεία που προκάλεσαν οι αρνητικές εκπλήξεις για την κινεζική οικονομία και το ρεκόρ παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας.

H τιμή Brent για συμβόλαια παράδοσης Μαΐου ενισχύθηκε κατά 12 cents στα 56,04$ ανά βαρέλι, ενώ το αμερικάνικο αργό ανέβηκε 30 cents φτάνοντας στα 47,75 το βαρέλι. Η διαφορά του από το brent πλησίασε τα 8,29$ το βαρέλι.

Το δολάριο έπεσε 0,3% έναντι του ευρώ, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία της προηγούμενης συνεδρίας και δίνοντας μία ώθηση στις τιμές των προϊόντων που τιμολογούνται σε δολάρια.

Η ανοδική πορεία του πετρελαίου περιορίστηκε λόγω της υποχώρησης του βιομηχανικού δείκτη PMI στην Κίνα σε χαμηλό οκτώ μηνών. Το PMI της HSBC/Markit έφτασε στις 49,2 μονάδες, κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το Reuters προέβλεπαν 50,6.

Στα κινεζικά στοιχεία προστέθηκαν ανακοινώσεις από τη Σαουδική Αραβία για παραγωγή 10 εκ. βαρελιών αργού την ημέρα, πολύ κοντά σε υψηλό όλων των εποχών και 350.000 βαρέλια περισσότερο από ότι είχε ανακοινώσει στον OPEC για την παραγωγή του Φεβρουαρίου.

Ο OPEC έχει αποφασίσει να κρατήσει το μερίδιό του στην αγορά, αποφεύγοντας να μειώσει την παραγωγή, κι έτσι η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει στο μισό από τον Ιούνιο. Η αγορά αναμένεται να φτάσει στο χαμηλότερο σημείο της το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου, καθώς η ζήτηση του χειμώνα φθίνει και η θερινή ζήτηση για μετακινήσεις δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

Η συμβουλευτική υπηρεσία ενέργειας FGE προβλέπει πλεόνασμα 2 εκατ. βαρελιών την ημέρα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.
«Περιμένουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποστούν και πάλι πιέσεις», τόνισε σε σημείωμά της υπηρεσία.

Tα αποθέματα του αμερικανικού αργού, τα οποία βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 80 χρόνων, είχε προβλεφθεί από έρευνα του Reuters ότι θα αυξηθούν για ενδέκατη συνεχόμενη εβδομάδα, αριθμός ρεκόρ. Πληροφορίες από τηνν αμερικανική αρχή για πληροφορίες σχετικά με την ενέργεια (ΕΙΑ) αναφέρουν ότι η άνοδος των αποθεμάτων είναι τρεις φορές μεγαλύτερη του αναμενομένου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v