Πτωτικά κινούνται πετρέλαιο και χρυσός

Η εξεταζόμενη από τον ΟΠΕΚ χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών της παραγωγής πετρελαίου, ασκεί πιέσεις στις τις τιμές του μαύρου χρυσού. Πτωτικά κινείται και η τιμή του χρυσού εξαιτίας της αδυναμίας του δολαρίου.

Την χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών της παραγωγής πετρελαίου εξετάζει ο ΟΠΕΚ, ζήτημα το οποίο θα εξεταστεί και στη συνεδρίαση του Οργανισμού τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με ανακοινώσεις αξιωματούχου του ΟΠΕΚ στο Λονδίνο, οι υπουργοί Πετρελαίου αναμένεται να καθορίσουν υψηλότερο πλαφόν παραγωγής για το εξάμηνο που λήγει το Μάρτιο του 2003, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση κατά τη χειμερινή περίοδο.

Ο ΟΠΕΚ εκτιμάται, ότι θα αποφασίσει αύξηση παραγωγής βάσει των σημερινών συνθηκών προσφοράς και ζήτησης. Η αντιπροσωπεία του ΟΠΕΚ στο Λονδίνο τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς να προβλεφθεί η πρόσθετη ποσότητα παραγωγής, στην οποία θα καταλήξει ο ΟΠΕΚ, αν και αξίζει να σημειωθεί, ότι πρόσφατα αξιωματούχοι μιλούσαν για αύξηση της τάξεως του 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Στο μεταξύ, όσον αφορά στη ζήτηση πετρελαίου, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα σημειώσει αύξηση 1,67 εκατ. βαρελιών ημερησίως, φθάνοντας τα 77,5 εκατ. κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν σε πτώση τις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Ειδικότερα, το αργό υποχωρεί κατά 0,64% και διαμορφώνεται στα 26,60 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brent σημειώνει πτώση κατά 0,23% και διαμορφώνεται στα 25,10 δολάρια ανά βαρέλι.

Πτωτικά, εξαιτίας της εξασθένησης του δολαρίου, κινείται και η τιμή του χρυσού, η οποία διαπραγματεύεται στα 305,40 δολάρια η ουγκιά, υποχωρώντας κατά 1,56%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v