Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέ ιστορικό ρεκόρ στα 75,17 δολάρια για πετρέλαιο

Το συμβόλαιο λήξεως Ιουνίου πάνω στο αργό πετρέλαιο (Light Sweet) που διαπραγματεύεται στο Αμερικανικό χρηματιστήριο NYMEX, έκλεισε σε νέο υψηλό στα 75,17δολ./βαρέλι ενώ η υψηλότερη τιμή για την ημέρα η οποία καταγράφηκε μόλις μερικά λεπτά πριν το τέλος της συνεδρίασης ήταν στα 75,35δολ./βαρέλι.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων

Ανοδικά αντέδρασε η αγορά εμπορευμάτων στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος μετά και το σημαντικό χθεσινό sell off, με το Αμερικανικό δείκτη ”βαρόμετρο” CRB να διαπραγματεύεται σε νέο υψηλό στις 358,59 μονάδες, σημειώνοντας ημερήσια άνοδο της τάξης του 1,29% (22:30 ώρα Ελλάδος), ενώ σε εβδομαδιαίο επίπεδο η άνοδος είναι της τάξης του 4,50%.

Το ”highlight” της ημέρας αποτέλεσε η αγορά ενέργειας, με τα σενάρια στρατιωτικής επέμβασης των Η.Π.Α εναντίον Ιρανικών εγκαταστάσεων να πληθαίνουν, ενώ οι νέες επιθέσεις ανταρτών σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Νιγηρία - την μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό Αφρικανική χώρα – οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση των επιπέδων παραγωγής κατά 20,00% φόρτισαν ακόμα περισσότερο το ήδη εύθραυστο κλίμα.

Το συμβόλαιο λήξεως Ιουνίου πάνω στο αργό (Light Sweet) που διαπραγματεύεται στο Αμερικανικό χρηματιστήριο NYMEX, έκλεισε σε νέο υψηλό στα 75,17δολ./βαρέλι ενώ η υψηλότερη τιμή για την ημέρα η οποία καταγράφηκε μόλις μερικά λεπτά πριν το τέλος της συνεδρίασης ήταν στα 75,35δολ./βαρέλι. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο το πετρέλαιο είναι ακριβότερο κατά 4,35δολ./βαρέλι (5,70%) με τους αναλυτές να προβλέπουν ακόμα και τα 100,00δολ./βαρέλι σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτεθούν στο Ιράν, καθιστώντας έτσι σαφές το οριακό της κατάστασης.

Αντίστοιχα κινήθηκαν και τα υπόλοιπα συμβόλαια του energy complex με το συμβόλαιο λήξεως Μαίου για την βενζίνη να κλείνει στα 223,84cents/γαλόνι (υψηλότερη τιμή στα 225,50cents/γαλόνι) καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 1,07%.

Συγκινήσεων συνέχεια στην αγορά πολύτιμων μετάλλων με το ασήμι να διατηρεί τα ”σκήπτρα” του πρωταγωνιστή. Μετά την χθεσινή υποχώρηση που σε ποσοστό ξεπέρασε το 16,00%, το συμβόλαιο λήξεως Μαίου συνέχισε να διολισθαίνει εκ νέου στο trading στην Ασία μέχρι σχεδόν το επίπεδο του –10,00% (11,30δολ/ουγκιά χαμηλότερη τιμή για την ημέρα) ανακάμπτοντας όμως έντονα από της 15:30 ώρα Ελλάδος και μετά όταν και ξεκίνησαν οι συναλλαγές στο Αμερικανικό floor. Η άνοδος για την ημέρα ξεπερνά σε ποσοστό το 4,00% (23 :00 ώρα Ελλάδος) με την τιμή να επιστρέφει πάνω από το επίπεδο των 13,00δολ./ουγκιά.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και για το χρυσό με το συμβόλαιο λήξεως Ιουνίου να ”φλερτάρει” εκ νέου με το επίπεδο των 640,00δολ./ουγκιά, στα 639,30δολ./ουγκιά.

Σημαντική κίνηση των τιμών και στην αγορά βασικών μετάλλων , με το συμβόλαιο λήξεως Ιουνίου για το χαλκό να ενισχύεται 18,15δολ. σε ημερήσιο επίπεδο, κλείνοντας στα 313,30δολ./λίμπρα.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v