Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Iστορικό ρεκόρ πετρελαίου στα 72 δολάρια

Σε ιστορικά επίπεδα-ρεκόρ αναρριχήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η κλιμάκωση της έντασης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η απουσία του 25% της νιγηριανής παραγωγής υπονομεύουν την ήδη ”σφιχτή” αγορά. Οι πληθωριστικοί φόβοι από την εκτίναξη των τιμών καυσίμων ασκούν πιέσεις στα χρηματιστήρια και ωθούν περισσότερους θεσμικούς στα ”καταφύγια” των πολύτιμων μετάλλων.

Σε ιστορικό ρεκόρ αναρριχήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Το συμβόλαιο Μαΐου αναρριχήθηκε στη Νέα Υόρκη στα 70,86 δολάρια ανά βαρέλι, υψηλότερα δηλαδή από το προηγούμενο ζενίθ των 70,85 δολ. που είχε σημειωθεί στα τέλη Αυγούστου, μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα των τυφώνων στις ΗΠΑ.

Το Brent αναρριχήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία στα 72 δολάρια ανά βαρέλι, με άνοδο 1,5 δολαρίου περίπου από την προηγούμενη συνεδρίαση, όταν είχε ήδη αναρριχηθεί σε ιστορικά επίπεδα-ρεκόρ.

Η κλιμάκωση της διαμάχης των δυτικών δυνάμεων με την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η συνεχιζόμενη απουσία του 25% του πετρελαίου της Νιγηρίας λόγω εμφύλιων συγκρούσεων στην αφρικανική χώρα επιτείνουν τις ανησυχίες για την προσφορά του ”μαύρου χρυσού” και ωθούν τις τιμές υψηλότερα.

Με τη σειρά τους, οι ανησυχίες για διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων που γεννά η αύξηση στις τιμές των καυσίμων ωθούν περισσότερους επενδυτές στα ”καταφύγια” των πολύτιμων μετάλλων και σε αύξηση της διασποράς σε βιομηχανικά μέταλλα, με αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών των εν λόγω εμπορευμάτων σε πολυετή υψηλά.

Η τιμή του χρυσού διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα 25 ετών με αύξηση 5,42 δολαρίων, στα 618,90 δολάρια ανά ουγκιά. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αργύρου ενισχύθηκαν στις ασιατικές συναλλαγές 3%.

Ο χαλκός εμφάνισε τα μεγαλύτερα κέρδη εννέα ετών στο Λονδίνο και ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς οι ενδείξεις περαιτέρω αύξηση στην κινεζική ζήτηση προσελκύει τους επενδυτές.

Η τιμή του χαλκού έχει διπλασιαστεί την τελευταία χρονιά και του ψευδάργυρου, που όπως και ο χαλκός είναι μέταλλο με ευρεία βιομηχανική χρήση, έχει αναρριχηθεί 146%.

Το τρίμηνο συμβόλαιο του χαλκού κερδίζει 331 δολάρια ή 5,4% στα 6.470 δολάρια ανά μετρικό τόνο. Η τιμή του αλουμινίου κινείται στα υψηλότερα επίπεδα 17 ετών διαμορφούμενη στα 2.694 δολάρια ανά τόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v