”Βάλλεται” από ευρώ και γεν το δολάριο

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών διαμορφώνεται το γεν έναντι του δολαρίου, καθώς ενισχύεται η αισιοδοξία για την λήξη της ύφεσης της ιαπωνικής οικονομίας. Ανοδικές τάσεις καταγράφει και το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το δολάριο κυρίως από το γεν αλλά και από το ενιαίο νόμισμα, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες για έναρξη της ανάκαμψης της ιαπωνικής οικονομίας. Κοντά στα 92,20 σεντς βρίσκεται και το ευρώ.

Στα 125,73 γεν κυμαίνεται η ισοτιμία γεν δολαρίου, ποσοστό που είναι το υψηλότερο που έχει παρατηρηθεί από τις 12 Δεκεμβρίου. Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι το αμερικανικό νόμισμα θα βρει στήριξη κοντά στα 125 γεν.

Μάλιστα οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι είναι σχεδόν αδύνατο το δολάριο να ακολουθήσει περαιτέρω πτωτική πορεία παρά τις ομολογουμένως ισχυρότατες πιέσεις που δέχεται από το γεν, δεδομένων των ανησυχιών για πιθανή παρέμβαση από πλευράς Ιαπωνίας, η οποία δεν επιθυμεί ένα ισχυρό νόμισμα που θα πλήττει τα εταιρικά κέρδη στις διεθνείς αγορές.

Οι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί ακόμη και στις θετικές εκτιμήσεις των επιτελών της ιαπωνικής κυβέρνησης σχετικά με την οικονομία της χώρας, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της ζήτησης προέρχεται από ξένους επενδυτές, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις για ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.

Το ευρώ εξάλλου φαίνεται να επωφελείται από την πτωτική τάση του δολαρίου έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, σε συνδυασμό και με τις ανησυχίες των επενδυτών ύστερα από την αδυναμία του δολαρίου να επωφεληθεί από την πρόσφατη άνοδο του αμερικανικού χρηματιστηρίου αλλά και τα θετικά οικονομικά στοιχεία.

Μερίδα ωστόσο αναλυτών, εμφανίζεται επιφυλακτική σχετικά με την πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος, το οποίο κινείται κοντά στα 92,20 σεντς, καθώς εκτιμάται ότι το ευρώ δεν έχει ανακτήσει την πλήρη εμπιστοσύνη της αγοράς. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται ακόμη και στην πορεία της Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v