Οι δηλώσεις ΜcTeer ”στηρίζουν” το ευρώ

Καλά κρατεί την περιοχή του 1,1480 περίπου η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία ενισχύθηκε από τις δηλώσεις μέλους του ΔΣ της Fed για τα οφέλη του ”αδύναμου” δολαρίου. Μικρά κέρδη για την τιμή του χρυσού.

Στην περιοχή του 1,1478 κινείται αυτή την ώρα η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, με αφορμή τις δηλώσεις κορυφαίου οικονομικού αξιωματούχου των ΗΠΑ.

Στην εξασθένηση του δολαρίου, τόσο έναντι του γιεν όσο κι έναντι του ευρώ, συνέβαλλαν εμμέσως πλην σαφώς και τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve του Dallas, κ. Robert McTeer, ότι η αμερικανική οικονομία θα σημειώσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, χάρη στο ”αδύναμο” δολάριο.

Ας σημειωθεί ότι η πτώση του δολαρίου ευνοεί τις εξαγωγές, παράμετρος που εδώ και καιρό στηρίζεται η ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Ο κ. McTeer είναι το τρίτο κατά σειρά μέλος της Fed που εξέφρασε από την αρχή της εβδομάδος την αισιοδοξία του για την εγχώρια οικονομία.

Ο κ. Bernanke επίσης προεξόφλησε μια σίγουρα επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Ωστόσο παρά τα θετικά σχόλια, ας υπενθυμιστεί ότι τα αγκάθια της αμερικανικής οικονομίας, καλά κρατούν, με το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφώνεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των 7 τελευταίων ετών, ενώ τα ελλείμματα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών αλλά και του εμπορικού ισοζυγίου κινούνται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.



Νωρίτερα ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρωζώνη, το οποίο συρρικνώθηκε τον Ιούλιο στα 1,2 δισ. ευρώ από 2,8 δισ. τον προηγούμενο μήνα. Η μείωση του πλεονάσματος οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ανατίμηση του ευρώ.

Ο κ. Ernst Welteke, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ επεσήμανε πάντως χθες ότι παραμένουν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν τόσο τα ελλείμματα του προϋπολογισμού πολλών κρατών μελών της Ευρωζώνης όσο και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της περιοχής.

Στο μεταξύ, την πρώτη του άνοδο σημείωσε νωρίς το πρωί το αμερικανικό νόμισμα έναντι του γιεν, μετά από 8 ολόκληρές ημέρες. Ωστόσο δεν κατόρθωσε να παραμείνει σε θετικό έδαφος, με αποτέλεσμα να κινηθεί τώρα στην περιοχή του 111,30.

Στην αγορά του χρυσού, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ενισχύεται κατά 0,75 δολ, στα 385,60 δολ η ουγκιά ενώ στην αγορά του πετρελαίου η τιμή του Brent διαμορφώνεται στα 25,45 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 7 σεντς αντίστοιχα.

Η αγορά του μαύρου χρυσού βρίσκεται εν αναμονή και της απόφασης του ΟΠΕΚ για την παραγωγή, καθώς συνεδριάζουν σήμερα τα μέλη του στη Βιέννη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v