Ενδυναμώνεται το γεν την Παρασκευή, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες των επενδυτών για τις εμπορικές εντάσεις και τις επικείμενες ευρωεκλογές.
«Παρά τη χθεσινή ανάκαμψη, είμαστε ακόμη διστακτικοί. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτίθενται λεκτικά στην Κίνα και το Πεκίνο να ανταπαντά, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας», σημειώνει ο Charalambos Pissouros, ανώτερος αναλυτής αγορών στη JFD Brokers.
Ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ θα κάνει την Κίνα πιο δυνατή και δεν θα κάνει ποτέ τη χώρα να γονατίσει, έγραψε η εφημερίδα People’s Daily του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας σε πρωτοσέλιδο άρθρο της, κάνοντας επίκληση στο πατριωτικό πνεύμα προηγούμενων πολέμων.
Την ίδια ώρα, οι ευρωεκλογές και τα σχόλια του αναπληρωτή Πρωθυπουργού Ματτέο Σαλβίνι ασκούν πιέσεις στο ευρώ.
Το ενιαίο νόμισμα υποχωρεί οριακά και αλλάζει χέρια στο $1,1178, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του γεν (-0,1%) στα 109,66 γεν ανά δολάριο, η στερλίνα με ίδια πτώση κυμαίνεται στο $1,2784, ενώ ο δείκτης δολαρίου –έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων- έχει μικρές απώλειες, στα 97,80.
Ο εμπορικός πόλεμος «πληγώνει» τις αναδυόμενες αγορές
Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων οδηγεί το κινεζικό γουάν στο πιο χαμηλό σημείο από τον Νοέμβριο και τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών στη χειρότερη εβδομάδα από την κρίση της τουρκικής λίρας το περασμένο καλοκαίρι.
Σημαντικές εκροές καταγράφονται και στα ομόλογα και τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών (ΕΜ) αυτή την εβδομάδα, καθώς οι συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας είναι στάσιμες.
Το γουάν έχει χάσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες σχεδόν 3% έναντι του δολαρίου, ο MSCI δείκτης νομισμάτων αναδυόμενων αγορών έχει υποχωρήσει 0,9% από την προηγούμενη Παρασκευή, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον περσινό Αύγουστο, όταν η τουρκική λίρα βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση.
Η αβεβαιότητα διαχέεται σε πολλές ασιατικές οικονομίες που είναι ευαίσθητες στο εμπόριο. Το δολάριο Σιγκαπούρης περνάει τη χειρότερη εβδομάδα από τον Οκτώβριο.
Εν μέσω κλίματος αποστροφής ρίσκου, τα funds ομολόγων αναδυόμενων αγορών καταγράφουν τις μεγαλύτερες εκροές από τον Ιούνιο του 2017 στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τη Barclays.