Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ευρώ σε υψηλό έξι εβδομάδων λόγω... ανάπτυξης

Πώς τα οικονομικά στοιχεία από τη μεταποίηση βοήθησαν το ευρωπαϊκό νόμισμα να βρεθεί στο πιο ισχυρό σημείο από τις 13 Οκτωβρίου και γιατί υποχωρεί ακόμη το δολάριο. Πώς επηρέασε η δημοσίευση των πρακτικών της FED.

Το ευρώ σημείωσε υψηλό 6 εβδομάδων έναντι του δολαρίου την Παρασκευή, με τους επενδυτές αισιόδοξους για τη δυναμική της ανάκαμψης της ευρωζώνης, μετά από «δυνατά» οικονομικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας.

Μπορεί στις αρχές της εβδομάδας το νόμισμα να χτυπήθηκε από την πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία, μετά την αποτυχία σχηματισμού συνασπισμού κυβέρνησης, αλλά ανέκαμψε γρήγορα καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν σε μια ισχυρή προοπτική ανάπτυξης για την Ευρώπη και καθώς το δολάριο κατέγραφε απώλειες.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δημοσιεύθηκαν, έδειξαν ότι οι πολιτικοί συμφώνησαν να επεκτείνουν χρονικά την ποσοτική χαλάρωση (QE), αν και σε χαμηλότερο επίπεδο μηνιαίων αγορών.

«Χωρίς την πρόσφατη δέσμευση της ΕΚΤ να διατηρήσει το QE μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους, το ευρώ πιθανότατα θα διαπραγματευόταν σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα στην τρέχουσα συγκυρία», δήλωσε ο Lee Hardman, αναλυτής της MUFG, στο Λονδίνο.

«Ενώ υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος οι συνεχιζόμενες πολιτικές εξελίξεις να οδηγήσουν πιθανότατα και σε άλλο χτύπημα τις προσεχείς εβδομάδες ή μήνες, οποιεσδήποτε πτωτικές κινήσεις του ευρώ θα πρέπει να παραμείνουν προσωρινές και περιορισμένες», πρόσθεσε.

Το ευρώ βρέθηκε στο 1,1870 δολάριο, στο πιο ισχυρό σημείο από τις 13 Οκτωβρίου, έχοντας ενισχυθεί από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία της μεταποιητικής βιομηχανίας την Πέμπτη, γεγονός που υπογράμμισε την ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Το δολάριο έπεσε σε χαμηλό πέντε εβδομάδων, στα 93,07, λόγω και της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών, ημέρας που ήταν εθνική γιορτή στην Ιαπωνία.

Το δολάριο είχε υποχωρήσει την Τετάρτη μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνόδου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που έδειξαν ανησυχίες για τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό. Το γεγονός οδήγησε ορισμένους να αμφισβητούν τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων το 2018.

Ο πληθωρισμός έχει μείνει σταθερά κάτω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2% τα τελευταία πέντε χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v