Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά για δεύτερη μέρα το ευρώ

Οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι οι πολιτικές αναταράξεις στη Γερμανία θα επηρεάσουν το ευρώ. Η οριακή πτώση του δολαρίου και το χαμηλό της τουρκικής λίρας, που προκαλεί διαφωνίες Ερντογάν - Κεντρικής Τράπεζας για το ύψος των επιτοκίων.

To ευρώ κινείται υψηλά για δεύτερη μέρα καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία δεν θα έχουν επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

«Η εβδομάδα έχει αργία -την ημέρα των Ευχαριστιών- και αυτό κάνει τις αγορές να κινούνται πιο ήσυχα, εν αναμονή της παράδοσης αύριο των πρακτικών της συνόδου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Οκτωβρίου», όπως σημειώνει αναλυτής της Danske Bank.

Αύριο Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρουσιάζει τα πρακτικά της συνεδρίασης του προηγούμενου μήνα, ενώ ο πρόεδρος της Eθνικής Τράπεζας της Ελβετίας κ. Jordan έχει ομιλία για το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και το αποτέλεσμά του στη νομισματική πολιτική της χώρας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το ευρώ ανέβηκε 0,1% σήμερα, στο 1,1741 δολάριο, όχι πολύ μακριά από το υψηλό μήνα, στο οποίο βρέθηκε την προηγούμενη Τετάρτη, στο 1,1862 δολάριο.

Την ίδια ώρα, το δολάριο έναντι έξι μεγάλων νομισμάτων, υποχώρησε κατά 0,1% στα 93,86 από ένα υψηλό εβδομάδας στα 94,165. Αβεβαιότητα στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του δολαρίου έρχεται και από την επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κα Τζάνετ Γέλεν, που δεν δίνει στοιχεία για το πού στοχεύει η νομισματική πολιτική της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι αυτή η πολιτική δεν αναμένεται να δώσει ώθηση στο δολάριο, μέχρι το τέλος του έτους.

H τουρκική λίρα σε πτώση, στις 3.9624 δολάρια, προκαλώντας νευρικότητα στη γειτονική χώρα και τον Ταγίπ Ερντογάν να επιθυμεί μείωση των επιτοκίων, για την ενίσχυση του νομίσματος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v