Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί το ευρώ λόγω Ιταλίας και Ελλάδας

Οι ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας εντείνονται ξανά, ενώ ταυτόχρονα η αγορά αρχίζει να συνειδητοποιεί πως υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία. Το κοινό νόμισμα υποχωρεί 0,43% στο 1,1116 δολάριο.

Πτωτικά κινείται το ευρώ, καθώς εντάθηκαν και πάλι οι ανησυχίες γύρω από την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αφότου ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι πιστωτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μέτρα ελάφρυνσης χρέους στο επόμενο eurogroup τον Ιούνιο, προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων. Σύμφωνα με το Reuters, ρεπορτάζ του γερμανικού Τύπου ανέφερε πως η Ελλάδα ίσως επιλέξει να απέχει από την επόμενη πληρωμή διάσωσης, αν οι πιστωτές δεν καταφέρουν να φτάσουν σε συμφωνία, με την Αθήνα ωστόσο να διαψεύδει το σενάριο.  

Το κοινό νόμισμα υποχωρεί 0,43% έναντι του αμερικανικού, στο 1,1116 δολάριο.

«Οι πιστωτές θα συναντηθούν τον επόμενο μήνα και ο κόσμος περιμένει να φτάσουν σε συμφωνία, γιατί πάντα έτσι γίνεται, με φόβους ότι δεν θα το κάνουν», συνόψισε ο Kaneo Ogino, διευθυντής στην ερευνητική εταιρία Global-info Co στο Τόκιο, που ειδικεύεται στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

«Αλλά στο μεταξύ, οι ανησυχίες για την Ελλάδα και την Ιταλία προσφέρουν καλή δικαιολογία σε εκείνους που θέλουν να μειώσουν τις θέσεις long στο ευρώ», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δεν κατάφερε τη Δευτέρα να προσφέρει στο κοινό νόμισμα και μεγάλη βοήθεια, καθώς αναφέρθηκε σε βελτιωμένη ανάπτυξη αλλά επανέλαβε την ανάγκη «σημαντικής» τόνωσης διότι ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός.

Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, τόνισε την Κυριακή πως είναι λογικό «από ευρωπαϊκή σκοπιά» οι επόμενες εκλογές της Ιταλίας να γίνουν την ίδια στιγμή με της Γερμανίας που έχουν προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο. Τα σχόλιά του οδήγησαν σε sell off του ιταλικού κυβερνητικού χρέους τη Δευτέρα.

«Το ευρώ βρίσκεται υπό πτωτική πίεση μετά το σχόλιο του Ρέντσι ότι θα ήταν υπέρ πρόωρων εκλογών», καθώς και ότι η αναλογική εκπροσώπηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινοβούλιο χωρίς απόλυτη πλειοψηφία εδρών για ένα πολιτικό κόμμα ή συνασπισμό (hung parliament), εξήγησε ο Masafumi Yamamoto, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής για το συνάλλαγμα στην Mizuho Securities.

«Φαίνεται πως η αγορά έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί πως υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία», υπογράμμισε. «Η ισοτιμία δολαρίου/γεν, στο μεταξύ, περιμένει διευκρινίσεις γύρω από τη μείωση του ισολογισμού της Fed», συμπλήρωσε.

Ο δείκτης DXY που παρακολουθεί τις επιδόσεις του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού κορυφαίων νομισμάτων, ενισχύεται κατά 0,13% στις 97,72 μονάδες.

Σημερινή δημοσκόπηση στη Βρετανία εξακολουθεί να δίνει «στενό» προβάδισμα στην Τερέζα Μέι έναντι του Τζέρεμι Κόρμπιν ενόψει των γενικών εκλογών της επόμενης εβδομάδας. Η έρευνα προστίθεται στις υπόλοιπες που έχουν καταδείξει τελευταία ότι μικραίνει η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων.

Η βρετανική λίρα υποχωρεί 0,19% έναντι του δολαρίου, στο 1,2816 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v