Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά το ευρώ και η στερλίνα

Το κοινό νόμισμα ενισχύεται 0,41% έναντι του δολαρίου στο 1,0634. Η βρετανική λίρα εμφανίζει άνοδο της τάξης του 0,28% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2380, ενώ ο δείκτης DXY υποχωρεί 0,35% στις 101,05 μονάδες.

Ενισχύεται το ευρώ, το οποίο «ξεκόλλησε» από τα χαμηλά 11 μηνών έναντι ενός γενικά πιο αδύναμου δολαρίου, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι χαλαρώνει η πολιτική αβεβαιότητα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις επερχόμενες γαλλικές και γερμανικές εκλογές.

Το κοινό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,41% έναντι του αμερικανικού, στο 1,0634 δολάριο.

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί βρέθηκε εκτός κούρσας για τη γαλλική προεδρία μέσα στο Σαββατοκύριακο, γεγονός που χαλάρωσε ένα μέρος του άγχους. «Υπήρξε κάποια ανησυχία πως αν ο Σαρκοζί βρισκόταν απέναντι στη Λεπέν, αυτή δε θα ήταν ιδιαίτερα καλή συγκυρία», εξήγησε η Jane Foley, στρατηγική αναλύτρια για τα νομίσματα στην Rabobank.

«Η αγορά έχει πάντα σταθεί αρκετά σίγουρη ότι η Λεπέν θα αποτύχει στο δεύτερο γύρο, αλλά μετά την νίκη του Τραμπ, οι αγορές άρχισαν να γίνονται λίγο αβέβαιες σχετικά με το τι υπονοούν οι δημοσκοπήσεις», πρόσθεσε.

Στη Γερμανία, η ανακοίνωση της καγκελαρίου Μέρκελ ότι κατεβαίνει για τέταρτη θητεία, θεωρείται από τους στρατηγικούς αναλυτές ως θετική εξέλιξη για το ευρώ, αν και δεν αποτέλεσε έκπληξη.

«Η Μέρκελ θεωρείται ισχυρή στήριξη για το ευρώ (...) και θεωρείται σύμβολο σταθερότητας», επιβεβαίωσε η Esther Reichelt, στρατηγική αναλύτρια για τα νομίσματα στην Commerzbank.

Η στερλίνα καταγράφει μικρή άνοδο, αν και νωρίτερα σήμερα υποχωρούσε ελαφρώς καθώς οι αγορές αναμένουν το φθινοπωρινό διάγγελμα της κυβέρνησης την Τετάρτη, με το οποίο θα σκιαγραφήσει τα σχέδιά της για τον προϋπολογισμό.

Η βρετανική λίρα αυτή τη στιγμή ενισχύεται κατά 0,28% έναντι του δολαρίου στο 1,2380, εν μέρει και λόγω της αποδυνάμωσης του αμερικανικού νομίσματος.

Το δολάριο υποχωρεί αρκετά έναντι ενός καλαθιού έξι νομισμάτων, ενώ έχει απομακρυνθεί από τα υψηλά 13,5 ετών της προηγούμενης εβδομάδας, τονώνοντας πετρέλαιο, χαλκό, χρυσό και άλλα εμπορεύματα.

Ο δείκτης DXY εμφανίζει πτώση της τάξης του 0,35% στις 101,05 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v