Επιμένει πτωτικά το ενιαίο νόμισμα που υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν δύο ετών, ενώ παράλληλα το δολάριο καταγράφει τη μακροβιότερη ανοδική πορεία από τη δεκαετία του 1970. Η διαφορετική ρότα που ακολουθούν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, τα τελευταία στοιχεία για την ευρωζώνη, αλλά και οι νέες δηλώσεις Μάριο Ντράγκι συνθέτουν το κλίμα στην αγορά συναλλάγματος.
Το ευρώ έσπασε το φράγμα των 1,27 δολ., αγγίζοντας τα 1,2695 δολ. που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2011. Ο δείκτης δολαρίου κινείται ανοδικά επί 11η συνεχή εβδομάδα καταγράφοντας τη μακροβιότερη ανοδική πορεία εδώ και 4 δεκαετίες.
Η νέα πτωτική πορεία του ενιαίου νομίσματος αποδίδεται στο spread των αποδόσεων μεταξύ των 10ετών Treasuries και των γερμανικών Bund που βρέθηκε σε υψηλό 15 ετών, δημιουργώντας κίνητρο στους επενδυτές να τοποθετηθούν στο δολάριο
Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στο Μάριο Ντράγκι ο οποίος αναμένεται να μιλήσει σήμερα σε συνέδριο Ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών στη Λιθουανία για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος, αλλά και για τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Verslo Zinios, δήλωσε πως η κλιμάκωση των πολιτικών εντάσεων και οι ανεπαρκείς αλλαγές πολιτικής αποτελούν κίνδυνο για την οικονομία. «Οι εντεινόμενες γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να υπονομεύσουν περαιτέρω το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα» δήλωσε επαναλαμβάνοντας πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει αντισυμβατικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής εάν χρειαστεί. «Η ΕΚΤ είναι απολύτως αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό» δήλωσε.
Τα τελευταία στοιχεία υποδεικνύουν ότι μπορεί να χρειαστεί να το κάνει καθώς καταγράφηκε νέα συρρίκνωση στο δανεισμό του ιδιωτικού τομέα της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο δανεισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε τον Αύγουστο για 28ο συνεχή μήνα, παρά τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις δύο διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων. Τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση. Η προσφορά χρήματος Μ3 αυξήθηκε κατά 2% τον Αύγουστο.
Οι τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου, ειδικότερα στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, σφίγγουν περισσότερο την στρόφιγγα της χρηματοδότησης ενόψει των τεστ αντοχής από την ΕΚΤ και την σκληρότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Η ΕΚΤ ξεκίνησε την πρώτη φάση του προγράμματος TLTRO (φτηνά 4ετή δάνεια σε τράπεζες με τον όρο αύξησης της χρηματοδότησης προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις), αλλά η συμμετοχή δεν ήταν ικανοποιητική. Αντλήθηκαν μόλις 82,6 δισ. ευρώ έναντι προσδοκιών άνω των 150 δισ. ευρώ.