Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό εξαετίας το δολάριο - Κάτω από τα $1,29 το ευρώ

Η προσοχή των επενδυτών στις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Η Fed δηλώνει δεν είναι έτοιμη να αυξήσει επιτόκια, ενώ τα TLTRO της ΕΚΤ απογοητεύουν. Κάτω από τα 1,29 δολ. το ευρώ, σε χαμηλό εξαετίας το γεν.

Πτωτικά κινείται το ενιαίο νόμισμα, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επαναλαμβάνει τη δέσμευση για διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο, ενώ παράλληλα τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ για την πρώτη φάση του προγράμματος TLTRO απογοητεύουν, με αποτέλεσμα να εγείρεται εκ νέου θέμα προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για την ευρωζώνη.

Έτσι, το ενιαίο νόμισμα τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,2883 δολ., ενώ νωρίτερα υποχώρησε ακόμη και στο 1,2835, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2013. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το δολάριο ενισχύθηκε σε νέο υψηλό εξαετίας, αγγίζοντγας τα 108,87 γεν. Πρόκειται για το υψηλότεορ επίπεδο από τις 8 Σεπτεμβρίου του 2008.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε το guidance για τα επιτόκια, ενώ προχώρησε και στη μείωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια. Στην ομιλία της, η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen υποστήριξε ότι η υπόσχεση για διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για «σημαντική περίοδο» (όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση), εξαρτάται από τα μελλοντικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Στον αντίποδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα στην εφαρμογή του σχεδίου που έχει εξαγγείλει ο Μάριο Ντράγκι. Η συμμετοχή των τραπεζών στην πρώτη φάση του προγράμματος TLTRO ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών (μόλις 82,6 δισ. ευρώ έναντι προσδοκιών στα 150 δισ. ευρώ) κυρίως γιατί οι τράπεζες περιμένουν την ολοκλήρωση των stress test, αλλά και τις λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς εγγυημένων τίτλων (ABS) που θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v