Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο υψηλό έξι ετών το αμερικανικό νόμισμα

Στα 107,06 γεν κατρακύλησε το ιαπωνικό νόμισμα έναντι του δολαρίου. Σταθεροποιητικά το ευρώ οριακά πάνω από τα $1,29. Η προσοχή στα στοιχεία για την αμερικανική απασχόληση. Τα νέα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Αδιάκοπη συνεχίζεται η ανοδική πορεία του δολαρίου, που βρέθηκε σε νέο υψηλό εξαετίας έναντι του ιαπωνικού νομίσματος. Αιτία δεν είναι άλλη από τη διαφορετική τροχιά που φαίνεται πως ακολουθούν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, καθώς μάλιστα αρκετοί επενδυτικοί οίκοι – εκ των οποίων και η BlackRock – βλέπουν νωρίτερα την πρώτη αύξηση επιτοκίων των ΗΠΑ μετά την χρηματοοικονομική κρίση.

Το ιαπωνικό νόμισμα κατρακύλησε στα 107,06 γεν έναντι του δολαρίου που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008. Έναντι του ευρώ το ιαπωνικό νόμισμα βρέθηκε σε χαμηλό 2 μηνών, στα 138,40 γεν. Έναντι του αμερικανικού νομίσματος το ευρώ κινείται σταθεροποιητικά, κρατώντας τα 1,29 δολ. Συγκεκριμένα, τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,2919 δολ. ενώ την Τρίτη είχε υποχωρήσει στα 1,2858 δολ.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα δήλωσε στον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε πως η κεντρική τράπεζα δεν θα διστάσει να προχωρήσει και σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εάν αποδειχθεί ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πληθωρισμό 2%. Σημειώνεται πως η Ιαπωνία προχωρά στο πείραμα των Αμπενομικών, έχοντας ουσιαστικά διπλασιάσει τη νομισματική της βάση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις 20ετείς αποπληθωριστικές πιέσεις. 

Η προσοχή όμως, στρέφεται και στις ΗΠΑ, όπου αργότερα ανακοινώνονται τα εβδομαδιαία στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας, που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς αναθεωρούνται οι εκτιμήσεις για τα επιτόκια της Fed. Αιτία ήταν η Fed Σαν Φρανσίσκο η οποία σε έκθεσή της υποστηρίζει πως οι αγορές στηρίζονται υπερβολικά στη διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην έκθεση συγκεκριμένα τονίζεται ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία, ο κόσμος φαίνεται πως αναμένει πιο στηρικτική νομισματική πολιτική από ότι οι συμμετέχοντες στην FOMC». Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Rick Rieder, CIO της BlackRock δήλωσε πως πλέον αυξάνονται οι πιθανότητες για αύξηση επιτοκίων. Ο ίδιος εκτιμά ότι η αύξηση θα γίνει στις αρχές του 2015. Εξηγεί πως η βελτίωση των συνθηκών στην αμερικανική αγορά εργασίας αλλά και οι ενδείξεις πληθωρισμού στις ΗΠΑ μπορεί να δικαιολογήσουν ταχύτερη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από ότι έχει προεξοφλήσει η αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v