Στο χαμηλότερο επίπεδο 10 μηνών υποχωρεί η στερλίνα μετά την πλήρη ανατροπή των δεδομένων μόλις δέκα ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Δημοσκόπηση του YouGov που έγινε για λογαριασμό των Sunday Times δείχνει ότι το ποσοστό εκείνων που ζητούν την ανεξαρτησία εκτινάχθηκε στο 51% με το 49% να ψηφίζουν «όχι».
Η στερλίνα υποχωρεί κατά 1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος και τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,6163 δολ. που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2013. Έναντι του ενιαίου νομίσματος, η στερλίνα υποχωρεί κατά 0,2% στις 80,02 πένες.
Έντονες πιέσεις δέχονται και οι μετοχές των βρετανικών τραπεζών. Η μετοχή της Lloyds Banking Group υποχωρεί κατά 2,7% κασι της Royal Bank of Scotland κατά 2,2%. H Sandy Chen αναλύτρια της Cenkos Securities εξηγεί πως εάν επικρατήσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα, τότε εκτιμάται ότι θα υπάρξει μαζικό κύμα φυγής καταθέσεων από τις τράπεζες της Σκωτίας προς εκείνες της Αγγλίας, ειδικότερα σε ότι αφορά τους εταιρικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς οι επιχειρήσεις θα θελήσουν να αποφύγουν τους πιθανούς συναλλαγματικούς κινδύνους από την υιοθέτηση νέου νομίσματος. «Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρό πλήγμα στους ισολογισμούς των τραπεζών της Σκωτίας. Οι καταθέσεις θα μετακινηθούν προς το νότο, αλλά τα δάνεια θα παραμείνουν στην Σκωτία δημιουργώντας κενό χρηματοδότησης, ενώ παράλληλα το πιθανότερο σενάριο είναι πως τα επιτόκια της Σκωτίας θα κινηθούν ανοδικά, επιδεινώνοντας την οδύνη».
Ο Simon Derrick, της BNY Mellon, υποστηρίζει ότι επικράτηση του «Ναι» θα δημιουργήσει «σημαντικό αριθμό αβεβαιοτήτων» για τις κεφαλαιαγορές». «Πέρα από το ίδιο το ερώτημα του νομίσματος… υπάρχει το θέμα του εθνικού χρέους, της ιδιοκτησίας των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Βορείου Θάλασσας και ο αντίκτυπος στις βρετανικές επιχειρήσεις που θα έχουν πλέον σημαντικές διακρατικές δραστηριότητες. Υπάρχει επίσης και ο κίνδυνος πολιτικής αβεβαιότητας» εξηγεί.
Οι αναλυτές της Commerzbank από την πλευρά τους καλούν τους επενδυτές να βρίσκονται σε επιφυλακή. «Προς το παρόν, σχεδόν καμία αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν έχει προεξοφληθεί» αναφέρουν και συμπληρώνουν: «Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, θα πρέπει να προετοιμαστούμε όλοι γα αυξημένη αστάθεια στη συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας»
Η βρετανική κυβέρνηση δείχνει άλλωστε, να βρίσκεται σε σύγχυση. Πραγματοποιώντας στροφή 180°, δηλώνει στο παρα πέντε ότι δέχεται να δώσει περισσότερη ανεξαρτησία στην Σκωτία εάν επικρατήσει το στρατόπεδο του «Όχι». Η είδηση αποκαλύπτεται από τον υπουργό Οικονομικών George Osborne, ο οποίος μιλώντας στο BBC, δήλωσε ότι οι Σκωτσέζοι θα αποκτήσουν ανεξαρτησία σε θέματα φορολογίας, δαπανών και κοινωνικής πρόνοιας. Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απέρριπτε το ενδεχόμενο εκχώρησης περισσότερων δικαιωμάτων στους Σκωτσέζους, θεωρώντας, προφανώς, ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι μία καταφανής επικράτηση του «Όχι».
Η κατάσταση όμως, έχει ανατραπεί πλήρως. «Τις επόμενες λίγες ημέρες θα δείτε ένα σχέδιο δράσης που θα δίνει περισσότερη εξουσία στην Σκωτία….Τότε η Σκωτία θα έχει το καλύτερο από τους δύο κόσμους. Θα αποφύγει τους κινδύνους της διάσπασης αλλά θα έχει μεγαλύτερο έλεγχο και νομίζω ότι αυτό ακριβώς ζητούν οι περισσότεροι Σκωτσέζοι» δήλωσε ο κ. Όζμπορν και συμπλήρωσε: «Μεγαλύτερη εξουσία στη φορολογία, μεγαλύτερη δημοσιονομική αυτονομία, μεγαλύτερη εξουσία στις δημόσιες δαπάνες, μεγαλύτερη εξουσία