Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στις ευρωαγορές

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κίνα για να περιορίσει την αγορά ακινήτων προβληματίζουν τους επενδυτές. Πιέσεις για τους περισσότερους ευρωπαϊκούς δείκτες μετά το -4% στη Σαγκάη. Πτωτικά τα futures της Wall.

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές παίρνοντας τη σκυτάλη από τις ασιατικές αγορές, όπου ο Shanghai Composite κατέγραψε βουτιά σχεδόν 4%. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση για την αγορά ακινήτων τρόμαξαν τους επενδυτές καθώς μάλιστα υλοποιούνται, ενώ και στις ΗΠΑ προχωρούν περικοπές δαπανών ύψους 85 δισ. δολ.

Έτσι, στην Ευρώπη ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,69% στις 7.655 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,25% στις 3.690 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,54% στις 6.344 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο 0,44% στις 8.222 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει απώλειες 0,88% στις 5.886  μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,86% στις 15.536 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.
Ο μεταλλευτικός κλάδος καταγράφει τις εντονότερες πιέσεις. Η Rio Tinto υποχωρεί κατά 2,6% και η BHP Billiton κατά 2%.

Την Παρασκευή, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση της απαιτούμενης προκαταβολής αλλά και των επιτοκίων δανεισμού για όσους αγοράζουν δεύτερη κατοικία στις πόλεις όπου οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται ταχύτατα. Οι επενδυτές θορυβήθηκαν από αυτήν την εξέλιξη, φοβούμενοι ανώμαλη προσγείωση στην αγορά κατοικιών, πόσο μάλλον όταν και τα τελευταία στοιχεία για τον δείκτη ΡΜΙ υπηρεσιών δεν ήταν θετικά καθώς ο δείκτης αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό 5 μηνών.

Οι κινήσεις στην Κίνα πραγματοποιούνται ενώ παραμένει ο προβληματισμός των επενδυτών αναφορικά με την εφαρμογή των αυτόματων περικοπών στις δαπάνες της τάξεως των 85 δισ. δολ. στις ΗΠΑ, που ενδέχεται να οδηγήσουν την αμερικανική οικονομία σε ύφεση. Συγκεκριμένα, ούτε σήμερα υπήρξε συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και του Κογκρέσου, με τον πρόεδρο Obama να κατηγορεί ανοιχτά τους Ρεπουμπλικανούς για το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v