Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά σε μετοχές και ευρώ

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές με πτώση 2% στο Μιλάνο. Κάτω από το $1,30 το ευρώ και χαμηλό δυόμισι ετών για στερλίνα. Μπαράζ αρνητικών οικονομικών μεγεθών. Πτωτικά τα futures της Wall.

Αρνητικό γύρισμα στις αγορές με τους επενδυτές να στρέφουν εκ νέου την προσοχή τους στην οικονομία. Η αιφνιδιαστική επιβράδυνση που καταγράφηκε στον κλάδο μεταποίησης της Κίνας και η σοκαριστική ύφεση του κλάδου στη Βρετανία οδήγησαν στο κόκκινο τους περισσότερους δείκτες και σε χαμηλό δυόμισι ετών τη στερλίνα.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,95% στις 7.668 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,31% στις 3.674 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,61% στις 6.322 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 1,45% στις 8.110 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει κάμψη 1,03% στις 5.926 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 2,1% στις 15.586 μονάδες, καθώς εντείνεται το πολιτικό αδιέξοδο. Ο κ. Μπερσάνι απέρριψε σήμερα κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε έναν μεγάλο συνασπισμό.

Το ευρώ υποχωρεί κάτω από το 1,30 δολ. Συγκεκριμένα, είναι διαπραγματεύσιμο στο 1,2985 δολ., που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο για το 2013. Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street

Εν τω μεταξύ, η Goldman Sachs υποβάθμισε τη σύσταση της μετοχής της Deutsche Bank σε sell, εκφράζοντας ανησυχίες ότι η νέοι κανονισμοί της Fed θα πλήξουν τα κεφάλαια και την κερδοφορία. 

Οι επενδυτές κλήθηκαν να αφομοιώσουν σήμερα μπαράζ οικονομικών μεγεθών. Η ανεργία στην ευρωζώνη εκτινάχθηκε σε νέο ρεκόρ (στο 11,9%), ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σημαντικά στο 1,8%. Παράλληλα, ο δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης της ευρωζώνης έμεινε αμετάβλητος. Στη Βρετανία, όμως, ο δείκτης της Markit μειώθηκε στο 47,9 από 50,8 τον προηγούμενο μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο. Η στερλίνα υποχώρησε κατά 1% περίπου στο 1,501 δολ., στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2010.

Απογοητευτικά ήταν και τα αντίστοιχα στοιχεία για τον κινεζικό ΡΜΙ, ενώ παράλληλα, στις ΗΠΑ είναι άμεσο το ενδεχόμενο αυτόματης εφαρμογής περικοπών στις δημόσιες δαπάνες ύψους 85 δισ. δολ. ακόμη και σήμερα Παρασκευή.

«Δεν μπορώ να βρω κάποιον θετικό καταλύτη για τις αγορές βραχυπρόθεσμα», δηλώνει και ο Ρόμπερτ Κουίν της S&P Capital IQ Research.

Τώρα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στον αντίστοιχο δείκτη δραστηριοτήτων ISM για τον αμερικανικό κλάδο μεταποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v