Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Σε ισχύ οι αυτόματες περικοπές

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για ευρείες περικοπές στις δαπάνες, που θα τεθούν σε εφαρμογή από σήμερα, την ώρα που τα στοιχεία για την αμερικανική ανάπτυξη έδειξαν πως η οικονομία της χώρας είναι εξαιρετικά ευάλωτη.

ΗΠΑ: Σε ισχύ οι αυτόματες περικοπές
Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για ευρείες περικοπές στις δαπάνες, που θα τεθούν σε εφαρμογή από σήμερα, την ώρα που τα στοιχεία για την αμερικανική ανάπτυξη έδειξαν πως η οικονομία της χώρας είναι εξαιρετικά ευάλωτη λόγω των χαμηλών κονδυλίων του προϋπολογισμού, μεταδίδουν οι FT. 

Οι εκτιμήσεις για την αμερικανική ανάπτυξη του δ’ τρίμηνο του 2012 αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω κατά πολύ λιγότερο απ’ όσο αναμένονταν -εκτιμάται ανάπτυξη 0,1%- δείχνοντας ότι ο σημαντικός περιορισμός της δημοσιονομικής πολιτικής θα δυσκολέψει την οικονομία.

Η εφαρμογή των αυτόματων περικοπών απειλεί την ανάπτυξη όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως. Θα πλήξει τα πάντα, από τα προγράμματα στέγασης μέχρι το χτίσιμο πλοίων, καθώς προβλέπονται περικοπές ύψους 85 δισ. δολαρίων για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, σημειώνουν οι FT.

Οι αυτόματες περικοπές σηματοδοτούν την πρώτη φορά που ο Μπαράκ Ομπάμα αποτυγχάνει να καταλήξει σε συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι θα υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για τις ΗΠΑ την ώρα που το μι κομματικό Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογρέσου ανακοίνωνε πως η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα ήταν 0,6 ποσοστιαίες μονάδες βραδύτερη λόγω των αυτόματων περικοπών. Το Γραφείο ανέφερε ότι αν παραμείνουν σε ισχύ οι αυτόματες περικοπές, θα υπάρξουν 750.000 λιγότερες θέσεις εργασίας στο τέλος του 2013.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει συγκαλέσει σε σύσκεψη στον Λευκό Οίκο τους ηγέτες του Κογκρέσου σήμερα Παρασκευή, ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρξει λύση στο πρόβλημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v