Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινεζική στήριξη στις ευρωαγορές

Ανοδικά οι περισσότεροι δείκτες. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της Κίνας. Η προσοχή στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Κέρδη για τράπεζες. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall.

Θετικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά και τις πιέσεις της χθεσινής συνεδρίασης. Στήριξη στις αγορές δίνουν τα στοιχεία για την κινεζική οικονομία, που αποδεικνύουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ανακάμπτει. Η προσοχή όλων, πάντως, εξακολουθεί να είναι στραμμένη στις Βρυξέλλες, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται πως έχουν καταλήξει στο πλαίσιο ευρύτερης συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. 

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,4% στις 7.621 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,621% στις 3.623 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,56% στις 6.263 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1.15% στις 8.095 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 0,04% στις 6.117 μονάδες και ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 1% στις 16.563 μονάδες.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Τα στοιχεία από το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας επιβεβαιώνουν τη σαφή πορεία ανάκαμψης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ενώ παράλληλα οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές. 

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 25% τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 17%. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 28,8% έναντι εκτίμησης στο 23,3%. Το αποτέλεσμα ήταν να καταγραφεί εμπορικό πλεόνασμα 22 δισ. δολ. Παράλληλα, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον Ιανουάριο στο 2% από 2,5% τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, η Γερμανία ανακοίνωσε άλμα στο δικό της εμπορικό πλεόνασμα και μάλιστα στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της χώρας. Οι αναλυτές, όμως, στέκονται στα στοιχεία Δεκεμβρίου, που δείχνουν αποδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης.

Ξεχωρίζει η μετοχή της Vivendi με κέρδη 2,4% καθώς ανακοίνωσε την πώληση της Parlophone στη Warner. Κέρδη 1,4% καταγράφει η Vodafone μετά την αναβάθμιση της σύστασης από την Bank of America Merrill Lynch.

Ανοδικά κινούνται και οι τράπεζες: η HSBC Holdings ενισχύεται 0,9%, η BNP Paribas κατά 1% και η ισπανική Banco Santander κατά 0,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v