Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 2013 έκλεισαν οι ευρωαγορές

Οι φόβοι για πολιτικές εξάρσεις στην κρίση χρεών της ευρωζώνης, μετά τα σκάνδαλα που πλήττουν τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας, ώθησαν σε μεγάλη διόρθωση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι φόβοι για πολιτικές εξάρσεις στην κρίση χρεών της ευρωζώνης, μετά τα σκάνδαλα που πλήττουν τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας, ώθησαν σε σημαντική διόρθωση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και άσκησαν πιέσεις σε όλες τις διεθνείς αγορές.

Στην Ισπανία ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy κατηγορείται για σκάνδαλο διαφθοράς, ενώ στην Ιταλία το σκηνικό ανατρέπεται ταχύτατα εξαιτίας του σκανδάλου στην τράπεζα Monte Paschi, ενώ η χώρα θα πραγματοποιήσει γενικές εκλογές μέσα στον Φεβρουάριο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι συνεδριάσεις στις ευρωαγορές ξεκίνησαν σταθεροποιητικά μετά την αναρρίχηση σε πολυετή υψηλά την προηγούμενη εβδομάδα. Τα διεθνή χρηματιστήρια έκλεισαν την προηγούμενη εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα 4,5 ετών.

Το μεσημέρι, καθώς εντάθηκαν οι πολιτικές πιέσεις, οι απώλειες κλιμακώθηκαν και τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,58% στις 6.247 μονάδες, ο DAX με απώλειες 2,49% στις 7.638 μονάδες, ενώ ο CAC 3,01% χαμηλότερα στις 3.660 μονάδες. Ο ισπανικός δείκτης ΙΒΕΧ κατέγραψε απώλειες 3,76% στις 7.920 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο MIB έκλεισε με απώλειες 4,5% στις 16.539 μονάδες.

Ο δείκτης Stoxx Euro 600 έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο του 2013.

Παράλληλα, μεγάλη άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων.
 


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v