Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά 2% στην Ισπανία λόγω σκανδάλου

Πτωτικά οι δείκτες. Μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων. Πιέσεις σε τράπεζες και περιφέρεια της ευρωζώνης. Προβληματίζουν τα Q4 των Deutsche Bank και Santander. Κάθετη πτώση στην Μαδρίτη λόγω του σκανδάλου.

Μικτή είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι ασιατικές αγορές εν μέσω μπαράζ αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου, ενώ παράλληλα οι επενδυτές προβαίνουν στη δεύτερη ανάγνωση όσων ανακοινώθηκαν χθες από τη Fed.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,41% στις 7.779 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,91% στις 3.731 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,36% στις 6.304 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει απώλειες 1,85% στις 8.413 μονάδες, κυρίως λόγω του πολιτικού σκανδάλου που αποκαλύπτει η El Pais που εμπλέκει και τον ίδιο τον Μαριάνο Ραχόι. Ο πορτογαλικός PSI σημειώνει πτώση 1,54% στις 6.172 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,58% στις 17.190 μονάδες.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται, πάντως, τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Άλμα 8% για τη μετοχή της Ericsson μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου, που ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Στον αντίποδα, η μετοχή της AstraZeneca υποχωρεί κατά 5,1% καθώς τα αποτελέσματα της βρετανικής φαρμακευτικής κρίθηκαν αδύναμα.

Πιέσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος. Η μετοχή της Banco Santander υποχωρεί κατά 3,1% καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου απογοήτευσαν την αγορά. Η γερμανική Commerzbank καταγράφει πτώση 2,3%, ενώ η Deutsche Bank ενισχύεται κατά 0,9%, παρά την ανακοίνωση ζημιών που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ για το τρίμηνο.

"Σε γενκές γραμμές η εικόνα από τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου είναι λίγο απογοητευτική, αλλά οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι ανάπτυξης επιβεβαιώνονται", αναφέρει η Liberum Capital.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, έκανε λόγο για πάγωμα της αμερικανικής οικονομίας, ενώ το ΑΕΠ των ΗΠΑ γύρισε σε αρνητικό πρόσημο στο -0,1%, καταγράφοντας ουσιαστικά την πρώτη συρρίκνωση από το β΄ τρίμηνο του 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v