Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ευρωαγορές εκτός Μαδρίτης

Διστακτική άνοδος για τους περισσότερους δείκτες. Στήριξη από τα οικονομικά μεγέθη της Κίνας. Συνεχίζονται οι έντονες πιέσεις στη Μαδρίτη. Στο στόχαστρο οι ισπανικές τράπεζες μετά την άρση απαγόρευσης του short selling.

Διστακτική άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές με εξαίρεση τη Μαδρίτη, όπου ο δείκτης ΙΒΕΧ συνεχίζει έντονα πτωτικά μετά και την άρση απαγόρευσης του short selling.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,38% στις 7.805 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,21% στις 3.740 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,34% στις 6.298 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 1,47% στις 8.239 μονάδες. Η πτώση στη Μαδρίτη συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα μετά την αποκάλυψη της El Pais για σκάνδαλο που πλησιάζει επικίνδυνα ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Ο πορτογαλικός PSI καταγράφει άνοδο 0,73% στις 6.246 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει κέρδη 0,26% στις 17.485 μονάδες.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την κινεζική οικονομία είναι ενθαρρυντικά. Ο δείκτης ΡΜΙ της HSBC για τον μεταποιητικό κλάδο της χώρας ενισχύθηκε τον Ιανουάριο στο 52,3 από 51,5 τον προηγούμενο μήνα. Ο επίσημος δείκτης ΡΜΙ της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας υποχώρησε στο 50,4 από 50,6, παραμένοντας, ωστόσο, πάνω από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη μείωση δραστηριοτήτων.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο κλάδος των μεταλλευτικών κινείται ανοδικά. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η μετοχή της Rio Tinto ενισχύεται κατά 1,4% και της BHP Billiton κατά 0,8%.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχονται οι μετοχές των ισπανικών τραπεζών, μία ημέρα μετά την άρση απαγόρευσης του short selling. Η μετοχή της Banco Santander καταγράφει πτώση 2,8% και της BBVA υποχωρεί κατά 1,1%.

Γενικότερα, πάντως, οι κινήσεις των επενδυτών είναι διστακτικές καθώς αναμένονται αργότερα κρίσιμα μακροοικονομικά μεγέθη, με κυριότερο την ανεργία στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v