Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ολλανδία κρατικοποιεί την SNS Reaal

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και νέος επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε την κρατικοποίηση του χρηματοοικονομικού ομίλου SNS Reaal, που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της χώρας κατά 3,7 δισ. ευρώ.

Η Ολλανδία κρατικοποιεί την SNS Reaal
Στην κρατικοποίηση του χρηματοοικονομικού ομίλου SNS Reaal προχωρά η Ολλανδία. Η είδηση ήρθε διά στόματος του καθ’ ύλην αρμοδίου, του υπουργού Οικονομικών και νέου επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος δήλωσε ότι η διάσωση του χρηματοοικονομικού ομίλου θα συμβάλει αναπόφευκτα στην επιδείνωση του ελλείμματος της χώρας για το 2013.

Το συνολικό κόστος για το ολλανδικό δημόσιο για τη στήριξη της SNS Reaal -που αναπτύσσεται στον τραπεζικό και τον ασφαλιστικό κλάδο- ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το κράτος θα παράσχει κεφαλαιακή ενίσχυση στην τράπεζα ύψους 2,2 δισ. ευρώ, ενώ θα διαγράψει χρέη 800 εκατ. ευρώ που οφείλει η SNS Reaal από την προηγούμενη στήριξη που είχε λάβει εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης. Παράλληλα, θα μειωθεί η αξία των τοποθετήσεων της τράπεζας σε ακίνητα κατά 700 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ολλανδίας και συστημικά σημαντική για την οικονομία της χώρας. Τις τελευταίες εβδομάδες η SNS Reaal αναζητούσε απεγνωσμένα κεφάλαια για να καλύψει τις μεγάλες ζημίες από τις τοποθετήσεις της στον ευρύτερο κλάδο του real estate, ειδικότερα στην ισπανική αγορά. Ο κ. Dijsselbloem δήλωσε ότι διερεύνησε κάθε πιθανή εναλλακτική επιλογή, αλλά καμία -πέραν της κρατικοποίησης- δεν μπορούσε να εγγυηθεί τη σταθερότητα του ολλανδικού τραπεζικού συστήματος.

Επισημαίνεται ότι από το 2009 και η ABN Amro βρίσκεται στα χέρια του ολλανδικού κράτους.
«Κατανοώ τις αντιδράσεις που πολλοί θα έχουν επειδή και πάλι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε αρκετό δημόσιο χρήμα», δήλωσε ο κ. Dijsselbloem και συμπλήρωσε: «Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο θέλω να πληρώσει ο ιδιωτικός τομέας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από τη στήριξη της SNS Reaal».

Η παρέμβαση στην SNS Reaal γίνεται με τον τραπεζικό νόμο της χώρας που ψηφίστηκε το 2012, βάσει του οποίου οι μέτοχοι της τράπεζας και οι κάτοχοι ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης θα δουν τις τοποθετήσεις τους να εξανεμίζονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v