Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτουν οι ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη για τους περισσότερους δείκτες μετά το χθεσινό sell off. Μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων και άλμα 6,2% για την Arm Holdings. Τι δείχνουν τα οικονομικά μεγέθη. Στο πράσινο τα futures της Wall.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τις έντονες ρευστοποιήσεις της χθεσινής συνεδρίασης και το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται στο μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,27% στις 7.658 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,11% στις 3.700 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,27% στις 6.263 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει κέρδη 1,55% στις 8.042 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 0,7% στις 6.179 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 1,23% στις 16.738 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ξεχωρίζει η μετοχή της ARM Holdings με άλμα 6,2% καθώς η εταιρία ανακοίνωσε αύξηση εσόδων 19% το δ΄ τρίμηνο του 2012. Στον αντίποδα η μετοχή της ΚΡΝ καταγράφει κάθετη πτώση 22% αφού ο ολλανδικός όμιλος τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ζημίες για το τέταρτο τρίμηνο.

Από πλευράς οικονομικών μεγεθών η εικόνα ήταν θετική, καθώς ο σύνθετος δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της ευρωζώνης αναρριχήθηκε σε υψηλό 10 μηνών, με τους αναλυτές της Markit να κάνουν λόγο για στροφή της ευρωζώνης προς την ανάκαμψη.

Επισημαίνεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι ευρωαγορές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο για το 2013, κυρίως λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία και στην Ισπανία. Ο ισπανικός δείκτης ΙΒΕΧ κατέγραψε χθες πτώση 3,76%, ενώ στο Μιλάνο ο MIB έκλεισε με βουτιά 4,5%.

«Προς το παρόν, η περίοδος ανακοινώσεων αποτελεσμάτων ήταν καλή στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, οι προσδοκίες ξεπεράστηκαν και τα σχόλια γι' αυτόν τον χρόνο ήταν πιο αισιόδοξα από ό,τι περίμενε ο κόσμος», δηλώνει ο Matthew Beesley της Henderson Global Investors Holdings, και συμπληρώνει: «Νομίζω ότι χθες απλώς υπήρξε η δικαιολογία για να ρευστοποιηθούν κέρδη».

Συγκεκριμένα, από τις επιχειρήσεις που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου, το 65% πέτυχε ή ξεπέρασε τις προσδοκίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters.

«Μετά το ράλι των δύο τελευταίων μηνών, επιστρέφει λίγο η νευρικότητα», εξηγεί ο Lex van Dam, hedge fund manager στη Hamstead Capital, και συμπληρώνει: «Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την τάση για ρευστοποίηση κερδών, κάνει την αγορά να δείχνει πιο αδύναμη από ό,τι είναι. Ο FTSEurofirst εξακολουθεί να διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλά δύο ετών και το ανοδικό κλίμα παραμένει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v