Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed "κόβει τη φόρα" στις ευρωαγορές

Συνεχίζεται η διόρθωση στις ευρωαγορές μετά τα δυναμικά πρωτοχρονιάτικα κέρδη, με αφορμή τις επιτοκιακές προθέσεις της Fed. Περιορίζει τις πιέσεις ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ ευρωζώνης. "Ακίνητα" τα futures της Wall.

Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Federal Reserve, που έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν προτίθεται να διατηρήσει την πολιτική της άπλετης ρευστότητας για πολύ μεγάλο διάστημα.

Ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί 0,09% στις 6.042 μονάδες, ο DAX 30 κινείται 0,28% χαμηλότερα στις 7.736 μονάδες, ενώ ο CAC 40 υποχωρεί 0,52% στις 3.703 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο δείκτης ΙΒΕΧ υποχωρεί 0,11%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κινείται 0,53% χαμηλότερα.

Οι αγορές futures προοιωνίζονται σταθεροποιητικό άνοιγμα στην Wall Street, με πολύ μικρές, μικτές διακυμάνσεις για τους βασικούς δείκτες.

Τις πιέσεις περιορίζει η ανακοίνωση ότι η βαθιά οικονομική διολίσθηση της ευρωζώνης «ηρέμησε» κάπως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση του δείκτη ΡΜΙ. Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ ευρωζώνης, που καταρτίζει η Markit και αποτυπώνει τα επίπεδα δραστηριότητας στους κλάδους μεταποίησης και υπηρεσιών, ανήλθε τον Δεκέμβριο στο υψηλό 9 μηνών του 47,2 από 46,5 τον Νοέμβριο.

Κατά τα λοιπά, από το στατιστικό μέτωπο, ανακοινώθηκε ότι οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία αυξήθηκαν περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε 1,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πάντως από μακροοικονομική άποψη θα το συγκεντρώσει η ανακοίνωση των μεγεθών για την αμερικανική ανεργία, το απόγευμα.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, με σημαντική πτώση 5,8% αντιδρά η μετοχή της Fresnillo κατόπιν υποβάθμισης από τη UBS.

Η BMW ανακοίνωσε άνοδο 39% στις πωλήσεις Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ.

Η Corio NV και η Sonova Holding AG ενισχύονται κατόπιν αναβάθμισης από τις Berenberg Bank και Bank of America αντιστοίχως.

Σημαντικές απώλειες υφίστανται οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις, καθώς οι τιμές όλων των βιομηχανικών μετάλλων εμφανίζουν σημερα πτώση.

Με απώλειες έκλεισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια στον απόηχο των εξελίξεων στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, με εξαίρεση την αγορά του Τόκιο που λειτούργησε σήμερα για πρώτη φορά στο νέο έτος και μιμήθηκε τις πρωτοχρονιάτικες αναρριχήσεις των υπολοιπων διεθνών αγορών.

Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με άνοδο 2,9% στην πρώτη συνεδρίαση του 2013. Οι υπόλοιπες ασιατικές αγορές τερμάτισαν με πτώση, αντιδρώντας στις ενδείξεις ότι η αμερικανική Federal Reserve πιθανόν να λήξει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων μέσα στη φετινή χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v