Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έντονη νευρικότητα στις ευρωαγορές

Στις αμερικανικές εκλογές τα βλέμματα όπου οι δύο μονομάχοι ισοψηφούν. Με βήμα σημειωτόν τα futures της Wall. Πτώση του ευρώ στα $1,279 δολ. και προβληματισμός για τις εξελίξεις στην Αθήνα. Άλμα 9% για Ryanair.

Έντονη νευρικότητα είναι το βασικό χαρακτηριστικό κατά τη σημερινή συνεδρίαση στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι δημοσκοπήσεις φέρουν τους δύο υποψηφίους στις αμερικανικές εκλογές να ισοψηφούν, ενώ παράλληλα εκφράζεται έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,61% στις 7.319 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,89% στις 3.461 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,63% στις 5.831 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 1,51% στις 7.848 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει απώλειες 0,48% στις 5.357 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 1,36% στις 15.555 μονάδες.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

«Οι αμερικανικές εκλογές κυριαρχούν στην ατζέντα» εξηγεί ο Ian Williams της Peel Hunt. Η τελευταία δημοσκόπηση του δικτύου ABC News και της Washington Post δείχνει τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ να ισοψηφούν, με ποσοστό 48% στην πρόθεση ψήφου, ενώ σε δημοσκόπηση του CNN εξασφάλισαν από 49% έκαστος. Πέραν του συνολικού ποσοστού, η μάχη θα κριθεί στις λεγόμενες «πολιτείες – κλειδιά». Και εκεί όμως, το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο. Το Reuters αναφέρει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έχει προβάδισμα σε 8 από τις 9 κρίσιμες πολιτείες, όπου όμως η διαφορά είναι τόσο μικρή που εμπίπτει στα όρια του στατιστικού λάθους.

Εύλογα λοιπόν, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, δεδομένου μάλιστα ότι η αβεβαιότητα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός των αγορών.

Πτωτικά όμως, κινείται και το ευρώ, που διαπραγματεύεται στα 1,2793 δολ.. Οι αναλυτές αποδίδουν την πτώση του ενιαίου νομίσματος στις εξελίξεις στην Αθήνα και στα ενδοκυβερνητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Αντώνης Σαμαράς για την ψήφιση των μέτρων την Τετάρτη.

Από πλευράς κλάδων, τις μεγαλύτερες πιέσεις καταγράφουν τρόφιμα και ποτά όπως και οι μετοχές του κλάδου υγείας. Η μετοχή της CGGVeritas υποχωρεί κατά 2,1% καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 48 εκατ. δολ. το τρίτο τρίμηνο, κατώτερα από τις προσδοκίες των αναλυτών. Στον αντίποδα, άλμα 8,8% καταγράφει η μετοχή της Ryanair η οποία ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά 23% στο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v