Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση στις ευρωαγορές

Κλειστή λόγω κακοκαιρίας έμεινε, για πρώτη φορά σε 27 χρόνια, η Wall. Δεν θα λειτουργήσει ούτε την Τρίτη λόγω του τυφώνα Σάντι. Απώλειες στις αγορές Ασίας και Ευρώπης, με έντονες πιέσεις στις ασφαλιστικές.

Κλειστό λόγω …καιρού για πρώτη φορά σε 27 χρόνια παρέμεινε σήμερα το αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς ο τυφώνας Σάντι μαστίζει τις ανατολικές ακτές, προκαλώντας εκκενώνεις μεγάλων περιοχών και διακοπή λειτουργίας δημοσίων και ιδιωτικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων.

Οι χρηματιστηριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι αμερικανικές αγορές θα παραμείνουν κλειστές και αύριο Τρίτη.

Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, όπως και στην Ασία νωρίτερα, εμφάνισαν αρνητικά πρόσημα, με έντονες πιέσεις στις μετοχές ασφαλιστικών επιχειρήσεων, που βρίσκονται στο «μάτι» του κυκλώνα εξαιτίας της πρωτοφανούς αναταραχής που προκαλεί στον «ναό του χρήματος» ο τυφώνας Σάντι.

Εξαιτίας της επικείμενης καταιγίδας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, αρκετές επιχειρήσεις ανέστειλαν την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων τριμήνου, μεταξύ των οποίων η Pfizer.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών ανέστειλε τις εκδόσεις εντόκων της Δευτέρας.

Αντιθέτως, το υπουργείο Εμπορίου εξέδωσε, όπως ήταν προγραμματισμένο, τις στατιστικές ανακοινώσεις για την αμερικανική οικονομία. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,8% τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, σε σχέση με αύξηση 0,5% τον Αύγουστο. Τα ατομικά εισοδήματα επιβραδύνθηκαν και αυξήθηκαν με ρυθμό 0,4% τον Σεπτέμβριο.

Η τελευταία φορά που η Wall Street παρέμεινε κλειστή λόγω καιρικών συνθηκών ήταν τον Σεπτέμβριο 1985, όταν "χτύπησε" ο τυφώνας Γκλόρια.

Τώρα, στην πόλη της Πόλη της Νέας Υόρκης, έχει διακοπεί οι συγκοινωνίες από χθες και τα σχολεία παρέμειναν σήμερα κλειστά, ενώ πάνω από 375.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί από τις εστίες τους. Πάνω από 6.300 αεροπορικές πτήσεις προς και από τις ΗΠΑ έχουν ακυρωθεί.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι τάσεις είναι πτωτικές αναλόγως με το κλίμα που επικράτησε και στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,2% στις 5.795 μονάδες, ο DAX υποχώρησε 0,4% στις 7.203 μονάδες, ενώ ο CAC εμφάνισε πτώση 0,76% στις 3.409 μονάδες.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις υπέστησαν οι τίτλοι ασφαλειών και αντασφαλειών, καθώς οι ζημιές εξαιτίας του τυφώνα αναμένεται να ανέλθουν σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Η μετοχή της Swiss Re εμφάνισε απώλειες 2,9%, της Hannover και της Swiss Life πάνω από 2%, ενώ ανάλογες ήταν οι πιέσεις στους τίτλους των Zurich Insurance, Munich Re, Prudential κ.α.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο του πετρελαίου Brent στο Λονδίνο υποχωρεί 1 δολ. στα 108,51 δολ. ανά βαρέλι. Το συμβόλαιο του χρυσού παραμένει σταθερό στα 1.712 δολ. ανά ουγκιά

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v