Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά κινούνται οι περισσότεροι δείκτες. Κλειστή η Wall καθώς η πολιτεία της Νέας Υόρκης βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Προβληματισμός για τις κινήσεις της Ισπανίας. Άλμα 3% για τη UBS.

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό καθώς η Wall Street είναι κλειστή και η πολιτεία της Νέας Υόρκης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η προσοχή των επενδυτών εξακολουθεί να εστιάζει στην Ισπανία και στο εάν θα ζητήσει τελικά η Μαδρίτη πακέτο καθολικής στήριξης της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,75% στις 7.177 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά  1,05% στις 3.398 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,37% στις 5.785 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 1,02% στις 7.696 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει απώλειες 0,97% στις 5.338 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 1,79% στις 15.306 μονάδες.

Σε πρωταγωνιστή της σημερινής συνεδρίασης αναδεικνύεται η μετοχή της UBS, η οποία καταγράφει κέρδη μεγαλύτερα του 3% καθώς δημοσιεύματα φέρουν την ελβετική τράπεζα να προχωρά σε νέες περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος αναδιοργάνωσης.

Οι επενδυτές παρακολουθούν εναγωνίως τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη. Ο τυφώνας Σάντι είναι πιθανόν να εξελιχθεί σε καταιγίδα «Φρανκεστάιν», που θα πλήξει τις νοτιοανατολικές ακτές με τη μεγαλύτερη σφοδρότητα των τελευταίων 100 χρόνων, αν επαληθευθούν οι προβλέψεων μετεωρολόγων. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα λειτουργήσει σήμερα, πιθανώς ούτε και την Τρίτη, ενώ αρκετές εταιρίες ανέβαλαν τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων.

Πέραν των εξελίξεων, όμως, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έντονη είναι η νευρικότητα ως προς το τι θα επιλέξει να πράξει τελικά η Μαδρίτη. Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνάντηση του Mariano Rajoy με τον Ιταλό ομόλογό του Mario Monti στη Μαδρίτη. Λίγο πριν από τη συνάντηση των δύο ανδρών, πάντως, ο Ewald Nowotny της ΕΚΤ δήλωσε πως η Ισπανία δεν έχει άμεση ανάγκη στήριξης από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ευρωτράπεζας.

Εκτός αυτού, οι επενδυτές προβληματίζονται και με την εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters, από τις εταιρίες που περιλαμβάνονται στον ευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 και έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου το 47% απογοήτευσε τις προσδοκίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v