Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωαγορές: Ήπιες πιέσεις στα υψηλά 16 μηνών

Πτωτικά οι δείκτες μετά από ένα 4ήμερο ισχυρής ανόδου. Στάση αναμονής καθώς συνεχίζεται η σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές, αλλά και τεχνολογία. Η αρνητική έκπληξη της Google.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά από ένα τετραήμερο ισχυρής ανόδου, που οδήγησε τον STOXX 600 στο υψηλότερο επίπεδο 16 μηνών. Οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν όσα συμφωνήθηκαν την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. και τηρούν στάση αναμονής, καθώς σήμερα θα υπάρξουν περισσότερες ανακοινώσεις για την Ελλάδα και την Ισπανία.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,23% στις 7.419 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,16% στις 3.532 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,05% στις 5.914 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 0,49% στις 8.060 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,28% στις 5.548 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει απώλειες 0,21% στις 16.151 μονάδες.

Η αιφνιδιαστική μείωση των κερδών της Google, αλλά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Microsοft ασκούν πιέσεις στον ευρύτερο τεχνολογικό κλάδο και στις ασιατικές αγορές. Η μετοχή της Nokia υποχωρεί κατά 1,1%, της STMicroelectronics κατά 0,9% και της SAP κατά 0,5%.

Πτωτικά, όμως, κινούνται και οι μετοχές των τραπεζών. Οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν σε ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας ώστε να αναλάβει η ΕΚΤ την πλήρη εποπτεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, αλλά ακόμη παραμένει ασαφές πότε θα μπορέσει πρακτικά να τεθεί σε λειτουργία. Κατά συνέπεια, είναι νεφελώδες και το πότε θα μπορέσει και ο ESM να χρηματοδοτήσει απευθείας τράπεζες της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v