Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωαγορές: Νέα βουτιά για την Ισπανία

Πτώση μεγαλύτερη του 2,5% στη Μαδρίτη μία ημέρα μετά το μαζικό sell off. Το 7,61% "χτύπησε" το 5ετές ισπανικό ομόλογο. Κάτω από το $1,21 το ευρώ. Τι έδειξε η δημοπρασία και τα σενάρια για νέο πακέτο.

Ανηλεείς οι πιέσεις στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς μία ημέρα μετά το μαζικό sell off οι δείκτες Ισπανίας και Ιταλίας καταγράφουν νέα ισχυρή πτώση. Το σφυροκόπημα στις αγορές ομολόγων με τις αποδόσεις των ισπανικών τίτλων να αγγίζουν μη βιώσιμα επίπεδα και οι συνεχιζόμενες συζητήσεις για νέο πακέτο καθολικής στήριξης της ισπανικής οικονομίας, είναι οι βασικότερες αιτίες, καθώς μάλιστα και οι ειδήσεις για την οικονομία της ευρωζώνης δεν είναι ενθαρρυντικές.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,34% στις 6.397 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,21% στις 3.094 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται χαμηλότερα κατά 0,15% στις 5.525 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 2,53% στις 6.020 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει απώλειες 0,98% στις 4.546 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 1,2% στις 12.552 μονάδες.

Το ευρώ διαμορφώνεται κάτω από τα 1,21 δολ., ενώ πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Είναι η πρώτη φορά που η απόδοση του 5ετούς ομολόγου της Ισπανίας βρίσκεται σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνη του 10ετούς (στο 7,61% και 7,59%) αντιστοίχως, γεγονός που αντικατοπτρίζει την έντονη ανησυχία των επενδυτών για τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις. Παράλληλα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο προσφυγής για νέο πακέτο καθολικής στήριξης της ισπανικής οικονομίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Laurent Fabius το επαναφέρει, δηλώνοντας μάλιστα ότι υπάρχει η πιθανότητα ενίσχυσης των κεφαλαίων του EFSF ή παρεμβάσεων από την ΕΚΤ.

Επιπλέον, η Ισπανία βγήκε σήμερα στις αγορές με δημοπρασία 3μηνων και 6μηνων εντόκων γραμματίων,η οποία όμως, δεν καθησύχασε. Η Μαδρίτη άντλησε μεν 3,05 δισ. ευρώ, αλλά με ιδιαίτερα αυξημενο κόστος δανεισμού.

Όλα αυτά, ενώ τα στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνςη δεν είναι ενθαρρυντικά. Ο σύνθετος ΡΜΙ στη Γερμανία συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχή μήνα, στο 47,3 τον Ιούλιο από 48,1 τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία από τους δείκτες ΡΜΙ για την ευρωζώνη μάλιστα, υποδεικνύουν τριμηνιαία συρρίκνωση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 0,6%.

Επίσης, η νέα κίνηση της Moody’s -η οποία υποβάθμισε το outlook για Γερμανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο - δεν δίνει περιθώρια για μεγάλες τοποθετήσεις από τους επενδυτές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v