Τραπεζικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωαγορές μετά την τετραήμερη ανάπαυλα. Κάθετη πτώση σε Μιλάνο και Μαδρίτη με νέα εκτίναξη στις αποδόσεις των ομολόγων. Στο στόχαστρο οι τράπεζες. Διστακτική άνοδος στα futures της Wall.

Βαθιά στο κόκκινο βρίσκονται οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες μετά την τετραήμερη ανάπαυλα λόγω του καθολικού Πάσχα. Οι μετοχές των τραπεζών, αλλά και οι αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται στο στόχαστρο ενώ έντονες είναι οι πιέσεις για Μαδρίτη και Μιλάνο.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,99% στις 6708 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 3275 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,96% στις 5.668 μονάδες

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 1,54% στις 7542 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 1,14% στις 5295 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FΤSE MIB καταγράφει κάθετη πτώση 2,76% στις 14.796 μονάδες.

Διστακτική άνοδο καταγράφουν ωστόσο, τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street με τους επενδυτές να αναμένουν μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων ξεκινώντας σήμερα από την Alcoa.

Οι ευρωπαϊκές αγορές όμως, δεν είχαν αντιδράσει στα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά απασχόλησης που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή . Επιπλέον, ο επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, σε χθεσινή του ομιλία δήλωσε ότι η οικονομία των ΗΠΑ «απέχει ακόμη πολύ από την ανάκαμψη» και προειδοποίησε πως οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια.

Παράλληλα, η κινεζική οικονομία ανακοίνωσε εμπορικό πλεόνασμα για τον Μάρτιο ύψους 5,35 δισ. δολ. καθώς η αύξηση των εξαγωγών ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη νέα ανοδική πορεία του πληθωρισμού (άγγιξε το 3,6%) θέτει σε νέα βάση τα σενάρια για ενδεχόμενες κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Οι εξελίξεις αυτές, όπως και η εντεινόμενη ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στην Ισπανία, είναι οι βασικές αιτίες για τις έντονες πιέσεις που καταγράφονται στον τραπεζικό κλάδο. Πόσο μάλλον όταν ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας προειδοποίησε σήμερα, ότι ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια για την στήριξη των τραπεζών της χώρας, εφόσον συνεχιστεί το δυσμενές κλίμα στην οικονομία. Την ανιούσα πήραν και οι αποδόσεις των ομολόγων Ισπανίας και Ιταλίας. Η απόδοση των 10ετών ισπανικών τίτλων άγγιξε το 5,91% και των ιταλικών, το 5,58%

Ως προς τις μετοχές των τραπεζών ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Banco Santander υποχωρεί κατά 2.1% και της Bankia SA κατά 2%. Επίσης, η Banca Monte dei Paschi di Siena υποχωρεί κατά 3.3%, η Intesa Sanpaolo κατά 2.5% και η UniCredit κατά 2.4%. Απώλειες 3% για την ING Groep, 2,9% για την BNP Paribas 2,2% για την Barclays , 1,5% για την Royal Bank of Scotland Group και 1,7% για την Lloyds Banking Group.

Έντονα πτωτικά κινούνται και οι αυτοκινητοβιομηχανίες (πιέσεις μεγαλύτερες του 3% για την μετοχή της Fiat) αφού η κυβέρνηση της Βραζιλίας απέκλεισε την παροχή νέων κινήτρων για τις αγορές αυτοκινήτων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v