Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες με εντονότερες πιέσεις στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Απώλειες και για τα futures της Wall. Η προσοχή στραμμένη στην Ισπανία, αλλά και τα πρακτικά της Fed.

Πιέσεις δέχονται εκ νέου οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες με τις αγορές της περιφέρειας της ευρωζώνης να βρίσκονται στο στόχαστρο.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,1% στις 7.049 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,43% στις 3.448 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,18% στις 5.864 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει πτώση 1,36% στις 7.934 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,42% στις 5.521 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει απώλειες 1,33% στις 15.735 μονάδες. 

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Σε μία ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο ως προς τις εξελίξεις στην περιφέρεια της ευρωζώνης, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal πως "δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λάθους" στην εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2012. Παράλληλα, οι επενδυτές στρέφουν και πάλι την προσοχή τους στα οικονομικά μεγέθη. Λίγο νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού ευρωζώνης ενισχύθηκε σε μηνιαία βάση κατά 0,6% τον Φεβρουάριο, οριακά υψηλότερα των προβλέψεων. Αναμένονται επίσης τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες για τις ΗΠΑ. Επιπλέον, οι αναλυτές αναμένουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, για να διαγνώσουν τις προθέσεις του Ben Bernanke, καθώς τελευταία διατυπώνονται σενάρια ακόμη και για την πιθανότητα τρίτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ξεχωρίζει η πορεία του δείκτη βασικών υλών, ο οποίος υποχωρεί κατά 0,6%, ενώ στην προηγούμενη συνεδρίαση κατέγραψε άλμα 2,3%. Επισημαίνεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση ο Stoxx 600 αναρριχήθηκε κατά 1,5%, ολοκληρώνοντας τη μεγαλύτερη διήμερη άνοδο των τελευταίων δύο μηνών. Για το 2012, ο Stoxx 600 καταγράφει κέρδη 9,3%.

Οι μετοχές του φαρμακευτικού κλάδου βρίσκονται στο επίκεντρο με τη Novo Nordisk να καταγράφει κέρδη 2,2% καθώς ανακοίνωσε ότι προχωρά σε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Ανοδικά κινείται και ο ενεργειακός κλάδος. Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι η μετοχή της Total καταγράφει κέρδη 0,5% και η Cairn Energy άλμα 5,3% καθώς ανακοίνωσε την εξαγορά της νορβηγικής Agora Oil & Gas έναντι 450 εκατ. δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v