Η οικονομία προβληματίζει τις ευρωαγορές

Αρνητικό γύρισμα για Παρίσι, Φρανκφούρτη και έντονες πιέσεις για τις αγορές της περιφέρειας. Εκτίναξη της ανεργίας σε υψηλό 14 ετών και νέα συρρίκνωση στον κλάδο μεταποίησης της ευρωζώνης.

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές με τα χρηματιστήρια της περιφέρειας να βρίσκονται στο στόχαστρο και αφορμή τα νέα δυσοίωνα οικονομικά μεγέθη για την ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAΧ 30 υποχωρεί κατά 0,11% στις 6939 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,53% στις 3405 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,14% στις 5.760 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, οι πιέσεις είναι εντονότερες. Συγκεκριμένα ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 1,7% στις 7872 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 1,13% στις 5493 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,77% στις 15.697 μονάδες.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε αύξηση της ανεργίας στην ευρωζώνη στο 10,8% αλλά και νέα συρρίκνωση του κλάδου μεταποίησης. Το πιο ανησυχητικό κατά τους αναλυτές είναι πως η αρνητική εικόνα από το ΡΜΙ δεν αφορά μόνο τις χώρες της περιφέρειας, αλλά και τα μέλη του αποκαλούμενου ευρωπαϊκού πυρήνα.

Αναστάτωση δημιουργήθηκε και από δημοσίευμα που έφερε τη Bundesbank να μην δέχεται πλέον ως collateral κρατικά ομόλογα χωρών που έχουν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης. Η ίδια η ομοσπονδιακή τράπεζα της Γερμανίας ωστόσο, διέψευσε το δημοσίευμα, λέγοντας ότι αποδέχεται όλα τα κρατικά ομόλογα ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v