Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά για 2η συνεδρίαση οι περισσότεροι δείκτες. Η Fed πρακτικά απέκλεισε νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η προσοχή στην ΕΚΤ. Αρνητικές εκπλήξεις από την ισπανική δημοπρασία και τα ευρωπαϊκά μάκρο.

Σε κλοιό πιέσεων για δεύτερη συνεδρίαση βρίσκονται οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες καθώς η Fed πρακτικά απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Έντονη νευρικότητα ενόψει της σημερινής συνεδρίαση της ΕΚΤ, ενώ υπήρξαν αρνητικές εκπλήξεις τόσο από το "μέτωπο" της οικονομίας, όσο και από τη σημερινή δημοπρασία ομολόγων στην Ισπανία.
 
Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,74% στις 6860 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,27% στις 3363μονάδες ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατάγράφει απώλειες 0,7% στις 5.787 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει πτώση 0,31% στις 7776 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 1,25% στις 5422 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,64% στις 15528 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street. Νωρίτερα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κάθετη πτώση 2,3%.

Στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αναφέρεται ότι αναφέρεται "Μια ομάδα μελών σημείωσε ότι η έναρξη ενός επιπρόσθετου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να κριθεί απαραίτητη αν η οικονομία χάσει το momentum ή αν ο πληθωρισμός μείνει κάτω από το 2%". Εξέλιξη που σβήνει τις ελπίδες για νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που είχε αναφέρει ακόμη και Bill Gross της Pimco.

Στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, η προσοχή στρέφεται τώρα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα μείνουν αμετάβλητα στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1%, αλλά εστιάζουν την προσοχή τους στη συνέντευξη Τύπου του Mario Draghi και στο πως θα αντιδράσει στις γερμανικές πιέσεις για άμεση κατάργηση των έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Παράλληλα, καταγράφηκε αύξηση του κόστους δανεισμού κατά τη σημερινή δημοπρασία ομολόγων της Ισπανίας, από την οποία η Μαδρίτη άντλησε 2,6 δισ. ευρώ.

Επίσης, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν ως προς τις δραστηριότητες του ιδιωτικού κλάδου της ευρωζώνης, αλλά και τις λιανικές πωλήσεις, δεν ήταν ενθαρρυντικά.

Ο τραπεζικός κλάδος και οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών δέχονται πιέσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Banca Monte dei Paschi di Siena υποχωρεί κατά 2.9% και της Popolare di Milano κατά 3.3%. Στην γαλλική αγορά, η Credit Agricole καταγράφει απώλειες 2.4%, η Peugeot κατά 2.5% και η Renault κατά 1.6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v