Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε bear market οι διεθνείς αγορές

Ανατρέποντας την πρωινή άνοδο, ευρωαγορές και futures Wall υποχωρούν και πάλι έντονα, καθώς το ανακοινωθέν της G20 δεν πείθει ότι θα αποτραπεί διεθνής ύφεση. Νέα βουτιά εμπορευμάτων. Σε bear market ο MSCI World.

Ανατρέποντας την πρωινή άνοδο, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τα futures της Wall Street, επανέρχονται σε πτωτική πορεία και τα εμπορεύματα υποχωρούν εκ νέου, καθώς το κοινό ανακοινωθέν της Group 20 δεν πείθει τους επενδυτές ότι θα συγκρατηθεί η διολίσθηση της διεθνούς οικονομίας σε νέα ύφεση.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,49% στις 4.966 μονάδες, ο DAX 2,87% στις 5.016 μονάδες, ενώ ο CAC εμφανίζει απώλειες 2,34% στις 2.716 μονάδες.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια των δεικτών της Wall Street εμφανίζουν απώλειες που προσεγγίζουν το 0,8%, ενώ στις πρωινές συναλλαγές ενισχύονταν ως 1,3%, αντιδρώντας στο χθεσινό ξεπούλημα.

Οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με νέες απώλειες, ενώ ο χαλκός διολισθαίνει σχεδόν 5% και το πετρέλαιο υποχωρεί κάτω από τα 79 δολάρια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ο χρυσός καταγράφει την χειρότερη εβδομαδιαία εμφάνισή του (-3,9%) σε 4 μήνες και διολίσθησε νωρίτερα στο χαμηλό μηνός των 1.720 δολαρίων.

Πάνω από 3,4 τρισ. δολάρια εξανεμίστηκαν από την διεθνή χρηματιστηριακή αξία αυτή την εβδομάδα και οι βασικοί δείκτες εισήλθαν σε bear market για πρώτη φορά σε δύο χρόνια.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI έχει διολισθήσει 20% και πλέον σε σχέση με το προηγούμενο υψηλό τους, στις 5 Μαΐου, οπότε σύμφωνα με τον χρηματιστηριασκό «ορισμό» έχει διολισθήσει σε bear market. Ο δείκτης βούλιαξε χθες 4,5% κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα 13 μηνών.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν την συνεδρίαση ανοδικά, μετά το μαζικό sell off της χθεσινής συνεδρίασης και με παρέμβαση της G20, η οποία έσπευσε να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι θα δράσει συντονισμένα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και τη στήριξη των τραπεζών.

Η πρωινή άνοδος καθοδηγήθηκε από τις τραπεζικές μετοχές, που άλλωστε βρέθηκαν και στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων χθες. Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών του STOXX 600 ενισχύεται κατά 1,8%. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Societe Generale, η Credit Agricole και η BNP Paribas κετέγραψαν άνοδο από 1,9% έως 3,9%.

Στο πτωτικό μεσημβρινό "γύρισμα" προς τα κάτω, πρωταγωνιστούν οι κλάδοι εμπορευμάτων, μετάλλων και ενέργειας, ενώ συνεχίζεται και το αιματοκύλισμα στις τράπεζες.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 δεσμεύονται να εργαστούν συντονισμένα για τη «σταθεροποίηση των τραπεζικών συστημάτων» και προαναγγέλλουν ενίσχυση του EFSF. Οι αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι το κλίμα νευρικότητας διατηρείται στις αγορές και πως ζητούμενο πλέον δεν είναι η φραστική στήριξη, αλλά η δράση.

Τα σενάρια για διεθνή ύφεση, άλλωστε, παραμένουν. Τα χθεσινά απογοητευτικά στοιχεία για την Κίνα και την ευρωζώνη και οι δηλώσεις του κ. Ben Bernanke για «πτωτικούς κινδύνους στην οικονομία» θορύβησαν άπαντες, με αποτέλεσμα την έντονη πτώση χθες της Wall και των ασιατικών αγορών σήμερα, αλλά και τη «βουτιά» στις τιμές των μετάλλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v