Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη από την G20 στις ευρωαγορές

Διστακτικά βήματα ανόδου καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά το χθεσινό sell off. Στήριξη από τη δέσμευση της G20 για "συντονισμό" στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές μετά το μαζικό sell off της χθεσινής συνεδρίασης και με παρέμβαση της G20, η οποία έσπευσε να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι θα δράσει συντονισμένα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και τη στήριξη των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,76% στις 5.203 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,65% στις 2.799 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 0,64% στις 5.073 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 0,37% στις 7.862 μονάδες, ο πορτογαλικός ΡSΙ καταγράφει άνοδο 0,82% στις 5.825 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 1,1% στις 13.363 μονάδες.

Η άνοδος καθοδηγείται από τις τραπεζικές μετοχές, που άλλωστε βρέθηκαν και στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων χθες. Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών του STOXX 600 ενισχύεται κατά 1,8%. Ανοδικά κινούνται οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Societe Generale, η Credit Agricole και η BNP Paribas καταγράφουν άνοδο από 1,9% έως 3,9%.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 δεσμεύονται να εργαστούν συντονισμένα για τη «σταθεροποίηση των τραπεζικών συστημάτων» και προαναγγέλλουν ενίσχυση του EFSF. Οι αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι το κλίμα νευρικότητας διατηρείται στις αγορές και πως ζητούμενο πλέον δεν είναι η φραστική στήριξη, αλλά η δράση.

Τα σενάρια για διεθνή ύφεση, άλλωστε, παραμένουν. Τα χθεσινά απογοητευτικά στοιχεία για την Κίνα και την ευρωζώνη και οι δηλώσεις του κ. Ben Bernanke για «πτωτικούς κινδύνους στην οικονομία» θορύβησαν άπαντες, με αποτέλεσμα την έντονη πτώση χθες της Wall και των ασιατικών αγορών σήμερα, αλλά και τη «βουτιά» στις τιμές των μετάλλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v