Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό γύρισμα στην Ευρώπη διά χειρός Barrosο

Θετικό γύρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις δηλώσεις Barroso υπέρ της πολιτικής ενοποίησης και του ευρωομολόγου. Συνεχίζονται, ωστόσο, οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές μετά την κίνηση της Moody's.

Οι δηλώσεις Barroso ότι σύντομα θα παρουσιαστούν οι προτάσεις της Κομισιόν για το ευρωομόλογο έδωσαν την αφορμή στους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές αποτιμήσεις. Νωρίτερα, οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούσαν σε νέα χαμηλά διετίας. Έλειπε όμως η σκανδάλη που θα πυροδοτούσε τη -διστακτική έστω- επιστροφή των επενδυτών. 

Oι διαβεβαιώσεις από τον επικεφαλής της Κομισιόν ότι σύντομα θα παρουσιαστούν οι προτάσεις για το ευρωομόλογο -εκ των οποίων ορισμένες δεν απαιτούν αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών-οδήγησαν σε βελτίωση του κλίματος στην αγορά ομολόγων και μικρή ανάκαμψη του ευρώ.

Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,67% στις 2.914 μονάδες, ο γερμανικός DAX 30 κατά 0,57% στις 5.195 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει  οριακές απώλειες 0,04% στις 5.170 μονάδες. Ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο 1,31% στις 7.939 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κατά 0,4% στις 5.855  μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,3% στις 13.950 μονάδες.

Νωρίτερα, η Moody’s προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης δύο γαλλικών τραπεζών, της Societe Generale και της Credit Agricole, κατά μία βαθμίδα, διατηρώντας ωστόσο αμετάβλητη την αξιολόγηση της μεγαλύτερης γαλλικής τράπεζας, της BNP Paribas. 

Κατά συνέπεια, ο τραπεζικός κλάδος δέχεται και πάλι πιέσεις καθώς ο σχετικός κλαδικός δείκτης του STOXX Europe 600 υποχωρεί κατά 0,5%. Η μετοχή της Societe Generale υποχωρεί κατά 3% και της ΒΝΡ Paribas κατά 4,5%.

Οι επενδυτές αναμένουν την κρίσιμη ψηφοφορία στην Ιταλία για την επικύρωση του πακέτου μέτρων λιτότητας, αλλά και την τηλεδιάσκεψη του κ. Γ. Παπανδρέου, της κ. Angela Merkel και του κ. Nicolas Sarkozy.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v