Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική ανάκαμψη στις ευρωαγορές

Ανοδικά οι ευρωαγορές μετά την κίνηση-έκπληξη της Ελβετίας να θέσει όριο στην ανατίμηση του φράγκου έναντι του ευρώ. Ράλι 5% στην ελβετική αγορά, τεχνική ανάκαμψη για CAC, DAX. Πτωτικά τα futures στη Wall.

Ανοδικά εξακολουθούν να κινούνται οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές μετά την κίνηση-έκπληξη της Ελβετίας να κλειδώσει την ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ. Απώλειες, ωστόσο, καταγράφουν τα futures της Wall, η οποία, επισημαίνεται, ήταν κλειστή κατά τη διάρκεια του χθεσινού πανικού.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAΧ 30 ενισχύεται κατά 1,38%, στις 5.318 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ανακάμπτει κατά 1,24%, στις 3.036 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 1,18%, στις 5.162 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 0,72%, στις 8.127 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,19%, στις 6.146 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,88%, στις 14.460 μονάδες.

Η Swiss National Bank ανακοίνωσε ότι θέτει ανώτατο όριο για το φράγκο το 1,20 φράγκο ανά ευρώ, με στόχο την αποδυνάμωση του ελβετικού νομίσματος, και δήλωσε πως θα προβεί στην αγορά απεριόριστων ποσοτήτων ξένου συναλλάγματος για να συγκρατήσει το ελβετικό φράγκο.

Στη χρηματιστηριακή αγορά της Ελβετίας ο δείκτης SMΙ εκτινάχτηκε κατά 5% στο άκουσμα της είδησης και καθώς το ελβετικό νόμισμα υποχωρεί κατά 7%.

Επιπλέον, η Αθήνα κατόρθωσε να αντλήσει 1,3 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο για 1 δισ. ευρώ από δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων, και μάλιστα με χαμηλότερο επιτόκιο στο 4,8% από 4,85% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η ανάκαμψη των αγορών αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό σε τεχνικούς παράγοντες και σημειώνουν ότι η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα ευμετάβλητη, καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Wolfgang Schaeuble, έθεσε ζήτημα μη καταβολής της επόμενης δόσης εάν δεν υπάρξει πράσινο φως από την τρόικα, ενώ η κ. Angela Merkel χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ιταλία πολύ εύθραυστη.

Η Goldman Sachs, παράλληλα, υποβάθμισε τον στόχο τριμήνου για τον STOXX Europe 600 κατά 6%, στις 210 μονάδες, αναφερόμενη στα πιο αδύναμα οικονομικά στοιχεία και στην πολιτική αβεβαιότητα.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v