Η Unilever ασκεί πιέσεις στις ευρωαγορές

Στάση αναμονής ενόψει της αναμενόμενης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων αύριο, τηρούν οι επενδυτές, ενώ σημαντικές πιέσεις ασκεί στον κλάδο τροφίμων και ποτών η δυσοίωνη πρόβλεψη της Unilever για τις πωλήσεις στο σύνολο του έτους.

Στάση αναμονής ενόψει της αναμενόμενης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων κατά την αυριανή συνεδρίαση της Fed, τηρούν οι επενδυτές στις ευρωαγορές, ενώ σημαντικές πιέσεις ασκεί στον κλάδο τροφίμων και ποτών η δυσοίωνη πρόβλεψη της Unilever για τις πωλήσεις στο σύνολο του έτους.

Η προειδοποίηση της Unilever ανέδειξε τα έντονα προβλήματα στα περιθώρια κέρδους που δημιουργεί στον χώρο η υποτονική καταναλωτική ζήτηση.

Η μετοχή της Unilever υποχωρεί το μεσημέρι 6%, ενώ ακολουθούν η Groupe Danone με απώλειες 1,2% και η Nestle με πτώση 0,9%.

Ο κλάδος τροφίμων και ποτών, που έχει την δεύτερη χειρότερη εμφάνιση μεταξύ των επιμέρους δεικτών του Stoxx 600, καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,8%.

Κέρδη εμφανίζουν ο κλάδος ενεργειακών εταιριών μετά τη νέα άνοδο των τιμών του πετρελαίου, ενώ αγοραστικό ενδιαφέρον προσελκύουν και οι φαρμακοβιομηχανίες, μετά την αναβάθμιση του ευρωπαϊκού κλάδου φαρμάκων από την Merrill Lynch σε ”υπερ-στάθμιση” από ”ουδέτερη.”

Ο δείκτης FTSE κινείται το μεσημέρι με πτώση 0,59% στις 4.563 μονάδες, ενώ ο DAX υποχωρεί 0,8% στις 3.956 μονάδες και ο CAC 1,07% στις 3.680 μονάδες.

Τα futures προοιωνίζουν ελαφρά άνοδο στο άνοιγμα των βασικών δεικτών της Wall Street, καθώς προβλέπεται να εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον για τις εταιρίες πρώτων υλών, μετά την πρόβλεψη περαιτέρω κερδών στον κλάδο.

Η Thomson Financial εκτιμά ότι τα κέρδη των εταιριών χαρτιού, χημικών και μετάλλων, που καταγράφουν από τις καλύτερες εμφανίσεις στο τελευταίο τετράμηνο, θα αυξηθούν περαιτέρω (67% στο γ’ τρίμηνο και 73% στο δ’ τρίμηνο έναντι των προηγούμενων προβλέψεων για 61% και 58% αντιστοίχως) στη συνέχεια του έτους.

Δεν έχει προγραμματιστεί ανακοίνωση μακρο-οικονομικών δεδομένων στην αμερικανική αγορά κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Το ενδιαφέρον παραμένει συγκεντρωμένο στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες στο 1,75%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v