Fed: Προς νέα αύξηση επιτοκίων την Τρίτη

Η Fed θα κάνει άλλο ένα μικρό βήμα αύξησης των επιτοκίων κατά την τακτική συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, αλλά θα προτιμήσει να τηρήσει στάση αναμονής είτε στη συνεδρίαση της 10ης Νοεμβρίου είτε της 14ης Δεκεμβρίου, εκτιμούν οι αναλυτές.

Fed: Προς νέα αύξηση επιτοκίων την Τρίτη
Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα κάνει άλλο ένα μικρό βήμα αύξησης των επιτοκίων κατά την τακτική συνεδρίαση καθορισμού της πιστωτικής πολιτικής της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη, εκτιμά η πλειοψηφία των αναλυτών.

Οι ρυθμιστές της πιστωτικής ζωής των ΗΠΑ αναμένεται ευρύτατα να προχωρήσουν σε αύξηση του επιτοκίου διατραπεζικού δανεισμού fed funds κατά 0,25 μονάδες, στο 1,75%. Θα είναι η τρίτη μικρή αύξηση των επιτοκίων που επιβάλλει η Fed από τον Ιούνιο που άρχισε να επιβάλλει πιο σφιχτή νομισματική πολιτική.

Κατά την τελευταία συνάντηση της 10ης Αυγούστου οι αξιωματούχοι της Federal Reserve εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η υποτονικότητα στην αμερικανική ανάπτυξη θα είναι παρατεταμένη και τόνισαν ότι θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια με ”μετρημένο” ρυθμό.

Έκτοτε, ο διοικητής της τράπεζας Alan Greenspan έχει τονίσει ότι η οικονομία έχει ήδη αποκτήσει πιο σταθερό βηματισμό. ”Τα πιο πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν ότι συνολικά η οικονομική επέκταση έχει διευρυνθεί”, δήλωσε στο Κογκρέσο.

Οι αγορές εκτιμούν ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα φτάσουν στο 2% στα τέλη του έτους, μια πρόβλεψη που υποδεικνύει ότι η Fed θα παραμείνει άπραγη σε μια τουλάχιστον από τις δύο τελευταίες τακτικές συναντήσεις του έτους, που είναι προγραμματισμένες για τις 10 Νοεμβρίου και τις 14 Δεκεμβρίου.

Θεωρείται πιθανό ο Greenspan θα προχωρήσει σε νέα αύξηση στη συνάντηση του Νοεμβρίου και θα παραμείνει αδρανής τον Δεκέμβριο.

Κι αυτό αφενός γιατί θα έχει καλύτερη εικόνα της επίδρασης των αυξήσεων των επιτοκίων προς τα τέλη του έτους και αφετέρου γιατί δεν θα ήταν καλό για την τράπεζα να θεωρηθεί ότι αποφεύγει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων λόγω των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιούνται τον Νοέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v